2024. május 19. - Ivó, Milán

Thürmer rágyúrna az EU-s pozíciónkra

A június 7-ei európai parlamenti (EP) választás tétje az, hogy Magyarország megerősíti-e pozícióit az Európai Unióban, képes-e a mostani válságra olyan megoldást találni, amely a magyar gazdaság lehetőségeit használja ki, vagy továbbra is eladjuk magunkat a külföldnek - mondta Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke kedden Kecskeméten.
2009. május 19. kedd 11:47 - HírExtra
Az Európai Unióban töltött öt esztendő azt bizonyítja, hogy a magyar gazdaság fejlődési tendenciáit az EU- tagságunk nem változtatta meg, mert a magyar árucikkek ma sem mehetnek korlátlanul az Európai Unióba, a magyar vállalkozók gyakorlatilag nem hozhatnak létre vállalkozásokat a tagállamokban - mondta a Munkáspárt elnöke a város piaca előtt tartott sajtótájékoztatóján.

Thürmer Gyula szerint formailag megvannak a szabályok, de minden egyéb eszközzel, többi között egészségügyi és helyi kamarai korlátozásokkal akadályozzák a magyar tőke, a magyar vállalkozások bejutását a piacra.

Az Európai Parlament az egyik olyan hely, ahol ez ellen fel kell lépni, ezért ha a választások után a Munkáspárt képviselőt küldhet Brüsszelbe, akkor határozottan fel fog lépni a magyar érdekek érvényesítéséért - tette hozzá.

Thürmer Gyula hangsúlyozta: a magyar kormánynak minden létező eszközzel ki kell állnia a magyar piac védelmében."Ha nem megy az EU normális szabályai között, akkor nekünk is protekcionista intézkedésekhez kell folyamodni" - mondta.

Pártja olyan változást szeretne, amely biztosítja a magyar vállalkozók támogatását; más adópolitikára van szükség, meg kell szüntetni a magyar vállalkozók "üldözését" és el kell érni, hogy a magyar piacot a magyar áru, a magyar mezőgazdasági termékek uralják.
Thürmer Gyula úgy fogalmazott, hogy az állami szervek dolgozóinak magyar termékeket kell fogyasztaniuk, magyar gyártmányú kocsikban utazniuk, a minisztereknek magyar öltönyt kell hordaniuk és magyar cipőben járniuk, továbbá magyar bort inniuk.

Az MTI kérdésére a Thürmer Gyula elmondta: a Munkáspárt öt évvel ezelőtt támogatta Magyarország uniós tagságát, de ma új helyzet van, ezért újra kell gondolni a létező szerződéseket.

Ha lesz mód arra, hogy oly mértékben változzanak ezek a megállapodások amely Magyarország számára jó, akkor maradni kell az Európai Unióban, ha nem, akkor meg kell gondolni, hogy a kilépést az unióból - fűzte hozzá a pártelnök.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását