2024. május 17. - Paszkál

Strasbourgtól vár segítséget a Zöld Baloldal

A strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordul a Zöld Baloldal európai parlamenti választásokon való indulásának elmaradása ügyében a Munkáspárt 2006 - jelentette be Vajnai Attila, a párt elnökhelyettese szerdán Budapesten.
2009. május 27. szerda 13:20 - HírExtra
Megítélésük szerint a szabad és tisztességhez választáshoz való jogot sértette meg a Magyar Köztársaság azzal, hogy a Legfelsőbb Bíróság hatáskör hiányában utasította el a Zöld Baloldal beadványát, amelyben panaszt tettek a Fővárosi Bíróság eljárása ellen - mondta Vajnai Attila.

Hozzátette: véleményük szerint egy választási törvényt nem lehet úgy megalkotni, hogy a pártok törvényes működését felügyelő Fővárosi Bíróság nem vonható per alá. Mint mondta, a Legfelsőbb Bíróság éppen ezért állapította meg a hatáskör hiányát.

Az emberi jogi bírósághoz várhatóan a választásokat követően fordulnak - közölte Vajnai Attila.

Az ügy előzménye, hogy a Zöld Baloldal az Országos Választási Bizottsághoz (OVB) és a Legfelsőbb Bírósághoz fordult, mert álláspontjuk szerint a Fővárosi Bíróság hibájából nem adhatták le az európai parlamenti választásokon való induláshoz szükséges ajánlószelvényeket.

Droppa György, a Zöld Baloldal elnöke korábbi sajtótájékoztatóján elmondta, a szervezet bejegyzéséhez bírósági határozatra volt szükség, amely meg is született április elején, de végül nem a Zöld Baloldal nevére adták ki a bírósági döntést, hanem a kezdeményező Zöld Demokraták nevére. Ez olyan adminisztrációs hiba, amely megakadályozta, hogy megtegyék a megfelelő lépéseket, mivel az okmányokat, az ajánlószelvényeket az OVB-hez csak úgy lehet beadni, ha az iratokon a nevek megegyeznek. Emiatt csúsztak a határidővel.

A bíróság akkor közölte, a törvényes határidőket betartották, nem követtek el az ügyben eljárási vagy ügyviteli hibát.

Tamás Gáspár Miklós filozófus, a Zöld Baloldal európai parlamenti listájának vezetője a szerdai sajtótájékoztatón azt mondta: "rendkívül gyanút keltő az ügyviteli bürokratikus hibáknak ez a hosszú sorozata". A szabálytalanság beárnyékolja a választási versenyt; ilyen körülmények között nem beszélhetünk szabad választásokról - fűzte hozzá.

A Zöld Baloldalt a Zöld Demokraták kezdeményezésére a Munkáspárt 2006 és több civil szervezet alakította meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását