2024. június 1. - Tünde

Az OVB és a pártegyenruhák

Pártokhoz köthető egyenruha-viselésről fogadott el állásfoglalás-kiegészítést péntek esti ülésén az Országos Választási Bizottság (OVB) , két nappal az európai parlamenti választás előtt.
2009. június 6. szombat 07:46 - HírExtra
A testülethez egy magánszemély fordult, azt kérve, adjanak ki állásfoglalást arról, hogy a szavazás napján a szavazatszámláló bizottsági tagok a voksolás időtartama alatt a szavazóhelyiségekben viselhetik-e egy szervezet jelképét, logóját vagy formaruháját.

A beadványozó utalt arra: az OVB két évvel korábbi, a kampánycsenddel kapcsolatban kiadott állásfoglalása tiltja, hogy a választási szervek tagjai a kampánycsend időszakában pártszimbólumokat használjanak, vagy azokat ruházatukon viseljék, különösen a választási szervek hivatalos helyiségeiben, így különösen a szavazóhelyiségekben.

Ez azonban a beadványozó szerint nem ad iránymutatást a Magyar Gárda egyenruhájának viselésével kapcsolatban. A beadványozó tudomása szerint a Jobbik által a szavazatszámláló bizottságokba (szszb) delegált tagok közül az eskütételen többen a Magyar Gárda egyenruhájában jelentek meg.

Az OVB szoros, 6:5-ös arányban úgy döntött, kiegészíti 2007-es, a kampánycsenddel kapcsolatos állásfoglalását, és a választói akarat befolyásolására alkalmas példák között a "pártokhoz köthető egyenruhát" is megemlíti.

A döntést éles vita előzte meg. Többen azon az állásponton voltak, hogy a szabályozás elegendő, és az OVB nem fogadhat el szavazói "ruharendet". Arra is rámutattak, hogy az állásfoglalásnak nincs jogi ereje, így azt nem lehet kötelező erővel alkalmazni, vagy számon kérni.

Mások szerint az ország polgárai elég érettek arra, hogy megfelelő öltözetben menjenek el szavazni, míg a Jobbik delegáltja provokációnak nevezte a beadványt. Novák Előd szerint indokolatlan az állásfoglalás kiadása, mivel nem lehet elrendelni, hogy ki milyen ruhában menjen el szavazni.

Megjegyezte: a Jobbik informálisan arra kérte a Magyar Gárda tagjait, hogy ne egyenruhában jelenjenek meg a szavazatszámláló helyiségekben, mert az egyesekben ellenérzést válthat ki.

A vitában Halmai Gábor elnökhelyettes kifejtette: véleménye szerint egy "paramilitáris szervezet" egyenruhájában megjelenő szszb-tagok befolyásolhatják a választói akaratot, ezért indokolt az állásfoglalás-kiegészítés kiadása.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását