2024. május 19. - Ivó, Milán

Budapestet ajánlja a New York Times

Budapesten olyan egyedi dizájnstílus van kialakulóban, amelyhez fogható Kelet-Európában máshol nem érzékelhető, s amely vonzza a turistákat - olvasható a The New York Times vasárnapi számának utazási mellékletében.
2009. június 8. hétfő 10:54 - HírExtra
Bár a kulturálisan nyitott utazók régóta sok tényező - köztük a kiváló borok, a csodálatos zene és a pezsgő éjszakai élet - miatt is ellátogatnak a magyar fővárosba, ezekhez egy új adódott. Ez pedig a sajátos helyi stílus - írta a cikk szerzője, Evan Rail.

Mint írta, meglepte, amikor Budapesten járt, milyen sok embert vonzott a központi fekvésű Erzsébet térre a WAMP iparművészeti csoport havi dizájnvására. Mester Bori, a vásár egyik szervezője elmondta, hogy minden hónapban más témát választanak. Minden alkalommal a magyar tervezők más csoportja mutatkozik be, játék- és bútortervezők, iparművészek, ékszer- és divattervezők.

A The New York Times Budapest új stílusvilágához sorolta a The Room című nemzetközi divat- és művészeti magazint, az egyre népszerűbb Nanushka divatmárkát és az Ivanka iparművész stúdiót.

A szerző szerint ha nem is Koppenhágáról vagy Bécsről van szó, Budapesten "kétségtelenül valami stílusos történik". Idézte Baráth Dávid magyar tervezőgrafikust, aki szerint e tekintetben csökken a szakadék az osztrák és a magyar főváros között.

Az amerikai újság szerint a legnyilvánvalóbb a változás Pest ötletgazdagságot sugárzó negyedeiben. A látogatók különösen a Kálvin tér, az Astoria és a Ferenciek tere közötti háromszögben működő tucatnyi egyedi butikban találhatják meg a helyi divat termékeit, amelyek a kényes ízlésű és az egyszerűbb vásárlók igényeit is kielégítik.

Henger Dóra divattervező elmondta: túlzás azt állítani, hogy az új budapesti dizájnkultúra a semmiből nőtt ki, hiszen 1989 után is népszerűek voltak a helyi tervezők. De a fiatal nevek és márkák 2003 vagy 2004 előtt még nem léteztek - jegyezte meg a művész, aki külföldön is népszerűsíti a magyar divattervezőket, ruháikat már Párizsba és Stockholmba is elvitte.

A cikkíró szerint a helyi stílus fejlődése leginkább az utcákon érzékelhető, ahol meglepően sok az úgynevezett street art, vagyis az utcák látványvilágát feldobó kreatív alkotás és szembetűnő, mennyire stílusosan öltözködnek a budapestiek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását