2024. május 16. - Mózes, Botond

A kereskedelmi tévéknek kedvez az ORTT?

Növelheti a két országos kereskedelmi tévécsatorna erőfölényét, hogy a médiahatóság beleegyezett: lehessen tematikus adója az RTL Klubnak és a TV2-nek - közölte az Országos Rádió és Televízió Testületbe (ORTT) a Fidesz által delegált Szalai Annamária az MTI-vel szerdán.
2009. június 10. szerda 15:24 - HírExtra
A döntés lehetővé teszi, hogy a piacot egyébként is uraló két televíziós társaság (amelyek együtt a nézettség 50-55, a televíziós reklámpiac 80-85 százalékát mondhatják magukénak) a jövőben is "fenntarthassa, illetve tovább növelhesse erőfölényét a piac többi résztvevőivel szemben" - írja Szalai Annamária az MTI-hez eljuttatott különvéleményében.

Úgy fogalmaz: "A két televízió nézettségi és a reklámpiaci részesedésének aránytalansága a magyar médiapiac meghatározó rendellenessége", megjegyezve, bár az elmúlt években mind több magyar nyelvű csatornát érhettek el a hazai nézők, s a szakosított adók nézettsége lassan emelkedett, az RTL és a TV2 nézettségi és reklámpiaci túlsúlya érdemben nem változott.

Az RTL Klubbal összefüggésben megemlíti: a magyar nyelvű programkínálat "jelentős részét teszik ki a műsorszolgáltatóval tulajdonosi kapcsolatban lévő tematikus csatornák", és a két kereskedelmi televízió a műsorterjesztő vállalkozásokkal is domináns pozícióból tárgyal.

"Az ORTT kifogásolt döntésével hozzájárulhat ahhoz, hogy az országos földi sugárzású, kereskedelmi televíziók az analóg piacon szerzett erőfölényüket sikerrel vihetik át a digitális földfelszíni platformra" - teszi hozzá.

Múlt heti ülésén határozott úgy az ORTT: a két társaság műsorszolgáltatási szerződésének újratárgyalásánál engedélyezné, hogy az RTL Klubnak és a TV2-nek tematikus tévécsatornái legyenek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását