2024. május 19. - Ivó, Milán

2010 közepén véget ér a recesszió?

Hosszú és mély recessziót követően 2010 közepén indulhat be a gazdasági növekedés az euróövezetben a Európai Központi Bank (EKB) csütörtökön megjelent havi jelentése szerint.
2009. június 11. csütörtök 18:56 - HírExtra
Az EKB megfelelőnek tartja a jelenlegi 1 százalékos alapkamatot, a német IfW gazdaságkutató intézet ugyanakkor azt valószínűsíti, hogy a bank idén leszállítja 0,75 százalékra az irányadó kamatrátát, majd 2010 végén fokozatos kamatemelésbe kezd. Az EKB jelentése szerint a "kivételesen gyenge" idei első három hónap után további, de már kisebb mértékű gazdasági visszaesés várható a 16 országból álló övezetben, és bővülésre legkorábban 2010 második felében lehet számítani. Az euróövezetben az idei első negyedévben átlagosan 4,8 százalékos volt a visszaesés.

A 2010 közepétől növekedési pályára álló gazdaság lassan, fokozatosan talál magára, negyedéves összevetésben szerény mértékű gyarapodás mutatkozik majd az EKB szerint. A recessziónak hosszan tartó negatív hatásai lesznek, elsősorban a foglalkoztatottságra és az államháztartásra az EKB szerint. Az euróövezet legtöbb tagja idén és jövőre is áttöri a stabilitási és növekedési egyezményben a bruttó hazai termék (GDP) 3 százalékában meghatározott hiányplafont, a kormányoknak ezért"nagy és hiteles erőfeszítéseket" kell tenniük az egyensúly helyreállítása érdekében, áll az elemzésben.

Az EKB szerint a refinanszírozási műveletek 1 százalékos irányadó kamata "megfelelő" és az inflációs várakozások megegyeznek a bank céljával. A nulla százalékos tizenkét havi inflációt hozó májust követően több hónapon át éves összehasonlításban csökkenni fognak a fogyasztói árak az euróövezetben, majd az év megfordul a trend, áll az EKB elemzésében, amely szerint középtávon 2 százalék körül alakulhat az infláció.

Az egyik legtekintélyesebb német gazdaságkutató intézet, a kieli IfW azonban ugyancsak csütörtökön megjelent elemzésében azt valószínűsíti, hogy az EKB idén 0,75 százalékra csökkenti kamatát, majd 2010 végén az euróövezeti gazdaság bővülésének és a tőkeigény növekedésének hatására fokozatos kamatemelés kezdődik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását