2024. május 16. - Mózes, Botond

Újabb magyar párt bukkant fel

Magyar Koalíció néven új délvidéki magyar párt kezdte meg a hétvégén működését, névválasztásával megnehezítve a Vajdaságban élő magyaroknak, hogy eligazodjanak a képviseletére ajánlkozó politikai erők között.
2009. június 14. vasárnap 21:32 - HírExtra
A pár hónapja zászlót bontott pártnak ugyanaz a neve, mint a csaknem két éve, a három legjelentősebb magyar párt - Vajdasági Magyar Szövetség, Vajdasági Magyar Demokrata Párt, Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége - által létrehozott, s máig meglévő választási koalíciónak.

Az új alakulat, amely zászlóbontó gyűlésére Vona Gábort, a Jobbik elnökét hívta meg, az ötödik vajdasági magyar párt lesz, mivel a vele azonos nevű koalíció pártjain kívül van egy Magyar Polgári Szövetség nevű párt is a Délvidéken.

László Bálint, a Magyar Koalíció párt elnöke a Tanjug vasárnapi jelentése szerint - magyarul megtartott - szabadkai sajtóértekezletén azt mondta, hogy szervezete "síkraszáll Vajdaság teljes autonómiájáért, polgárőrség létrehozásáért azokon a településeken, ahol a magyarok többségben vannak, illetve ahol biztonságukat veszély fenyegeti, továbbá a magyar nyelv használatáért minden intézményben".

Az új magyar politikai szervezet súlya megfigyelők szerint egyelőre megítélhetetlen. Évek múlva lesz csak olyan választás, amelyen kiderül, hogy céljait a Vajdaság lakosságának 14 százalékát kitevő, Szerbia egészében pedig nem egész 4 százalékos súllyal bíró magyarságnak mekkora része támogatja.

Jelenleg a szerb parlamentben csak a Vajdasági Magyar Szövetségnek van képviselője, s a vajdasági törvényhozásba is csak egy nem általa delegált - a Vajdasági Magyar Demokrata Párthoz tartozó - politikus jutott be.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását