2024. május 17. - Paszkál

Bajban a munkaerőpiac?

Zárolta a Munkaerő-piaci Alap Rehabilitációs Alaprészének 2009. évi, mintegy 3,3 milliárd forintos keretét a Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SZMM) - közölte a tárca az MTI-vel kedden.
2009. június 16. kedd 19:31 - HírExtra
A minisztérium indoklása szerint a zárolásra azért volt szükség, mert a gazdasági válság miatt jelentősen csökkentek a Munkaerő-piaci Alap bevételei, a másik oldalon pedig sokkal többet költ a tárca a gazdasági válság következtében munkanélkülivé vált emberek napi megélhetésének biztosítására.

Az SZMM a közleményben kiemelte: a költségvetés stabilitásának biztosítása érdekében valamennyi tárcánál szükségessé vált az előirányzatok egy részének zárolása. A Szociális és Munkaügyi Minisztérium kezelésébe tartozó előirányzatok jelentős része azonban olyan jövedelempótló és kiegészítő támogatások finanszírozását szolgálja, amelyek felhasználása nem korlátozható, az ellátások jogi szabályozásából adódóan a kifizetéseket nem lehet felfüggeszteni.

A tárcának a költségvetési egyensúly javítása érdekében a Munkaerő-piaci Alap (MPA) forrásai tekintetében is egyenlegjavulást kellett elérnie, ami a fentiekből következően csak a fejlesztési források zárolásával volt biztosítható.

AZ SZMM rámutatott arra: a Munkaerő-piaci Alap 2009-ben eddig 53 milliárd forintot fizetett ki a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának elősegítésére. Ezen kívül a Társadalmi Megújulás Operatív Programon (TÁMOP) belül több program is fut a hátrányos helyzetű és megváltozott munkaképességű emberek, illetve segítőik munkaerő-piaci helyzetének javítása érdekében.

A zárolás előzménye, hogy a múlt héten több civil szervezet is aggodalmát fejezte ki a Munkaerő-piaci Alap "Rehabilitációs célú munkahelyteremtő támogatások" fejezetének befagyasztása miatt. Bár eddig a minisztérium nem jelentette be az MPA egyes fejezeteinek zárolását, a pályázatok kiírásának elmaradása miatt a civil szervezetek szerint közel tízezer megváltozott munkaképességű vagy fogyatékos munkavállaló tűnhet el a nyílt munkaerőpiacról.

A civil szervezetek szerint a fejezet befagyasztása miatt az év végéig megszűnhet 32 komplex munkaerő-piaci szolgáltatás és a fogyatékos emberek munkaerő-piaci szocializációját biztosító 40 munkahelyi gyakorlati program is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását