2024. május 20. - Bernát, Felícia

Vádemelés a robbanóanyag miatt

Vádemelést javasol a rendőrség annak a férfinak az ügyében, akinek a kocsijában tavaly október 23-án a Nyugati térnél három, időzítővel ellátott gyújtóbombát és csőbombákat találtak - közölte a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) pénteken az MTI-vel.
2009. június 19. péntek 22:30 - HírExtra
A rendőrség közleménye emlékeztetett rá: tavaly október 23-án a Teréz körúton a rendőrség ellenőrzött egy személygépkocsit, amit egy budapesti férfi vezetett. Az autó csomagtarjából - egyéb pirotechnikai eszközök mellett - három darab műanyag flakon került elő.

Ezekben a műanyag flakonokban az elsődleges szakértői vélemény szerint ismeretlen összetételű üzemanyagot tartalmaztak. Mindegyik távirányítással működtethető elektronikus gyújtószerkezettel volt ellátva, amelyek töltete pirotechnikai anyagok keveréke és égésfokozó anyag volt. Ugyanezt a töltetet tartalmazta a csomagtartóból szintén előkerült további kilenc csőbomba is.

A férfit a rendőrök előállították. A férfi azt vallotta a rendőröknek, hogy a szerkezeteket ő maga készítette, a hozzájuk szükséges eszközöket maga szerezte be, a tervrajzokat az internetről töltötte le, és ezeken kisebb-nagyobb változtatásokat hajtott végre és így készítette el a bombákat. A repeszhatás növelése érdekében a szerkezetek némelyikét csapágygolyókkal is megtöltötte, a köpenyüket pedig befűrészelte.

A férfi arról is vallott a rendőröknek, hogy tervei szerint akkor használta volna fel az eszközöket, ha a rendőrök és a demonstrálók között összetűzés alakul ki. A férfi a rendőrökkel szemben alkalmazta volna a robbanóanyagokat.

A beismerő vallomást alátámasztották a házkutatás során és az eljárás további szakaszában beszerzett bizonyítékok. A férfival szemben robbanóanyaggal, robbanószerrel visszaélés alapos gyanúja miatt indult eljárás.

"Az elkészült szakértői vélemény egyebek mellett megállapítja, hogy a csőbombák a robbanás középpontjától számított 3 méteren belül halálos és közel száz méteres körzetben pedig súlyos és könnyű sérülést okozhatott volna" - közölte az NNI.

Hozzátették: a június 11-i iratismertetést követően az ügyben keletkezett iratokat és bizonyítékokat vádemelési javaslattal küldték meg a Fővárosi Főügyészségnek.

A férfi előzetes letartóztatásba helyezésekor a Blikk azt írta, információi szerint a férfi T. Krisztián, aki korábban válogatott cselgáncsozó volt, magyar bajnokként Magyarországot képviselte a sydney-i olimpián.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását