2024. május 18. - Erik, Alexandra

Az MDF szerint veszélyben az ország hitele

Az ország hitele szempontjából alapvető érdek, hogy fény derüljön a Gripeneket népszerűsítő gyanús pénzek célpontjaira, ezért kérdéssel fordul az MDF a legfőbb ügyészhez - mondta Karsai Péter MDF-es politikus kedden Budapesten sajtótájékoztatón.
2009. június 23. kedd 12:05 - HírExtra
Hozzátette: a svéd államügyész június 16-án jelentette be, hogy lezárták a vizsgálatot, és a nyomok arra utalnak, hogy a Gripeneket gyártó cég kereskedelmi partnere, a brit BAE Systems, kenőpénzekkel népszerűsítette a vadászgépeket, többek között Magyarországon is.

Kiemelte: az ország hitele szempontjából alapvető érdek, hogy fény derüljön a Gripeneket népszerűsítő gyanús pénzek célpontjaira.

Karsai Péter hangsúlyozta azt is: az MDF a kezdetektől mindent megtett a tisztánlátás elősegítéséért.Emlékeztetett: a demokrata fórum politikai tanúvallomás megtételére kérte a többi párt elnökeit, miután nemzetközi szintű korrupciós gyanú fogalmazódott meg magyar pártokkal szemben - tette hozzá.

Elmondta, hogy személy szerint ő már 2007. december 3-án azonnali kérdést intézett a legfőbb ügyészhez arról, tervezi-e az ügyészség, hogy nyomozást indít az ügyben. Hozzátette: a legfőbb ügyész erre a kérdésre nemleges választ adott, majd ezután 2008 augusztusában a Legfőbb Ügyészség bejelentette: lezárták a Gripen-ügyben folytatott nyomozást, és nem találtak bűncselekményre utaló adatot a vadászrepülők beszerzésében.

Mint mondta, pártja egyrészről azt kérdezi a legfőbb ügyésztől, hogy a vizsgálat 2007. decemberi elutasítását követően milyen indokkal indított mégis nyomozást a Legfőbb Ügyészség.

Másrészről pedig azt kérdezi az MDF, hogy a svéd ügyészség vizsgálata során napvilágot látott korrupciógyanús eredmények ismeretében tervezi-e a Legfőbb Ügyészség, hogy felveszi a kapcsolatot a svéd szervekkel - mondta Karsai Péter.

Közölte: az MDF arra kéri a Legfőbb Ügyészséget, hogy vegye fel a kapcsolatot az illetékes svéd szervekkel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását