2024. május 17. - Paszkál

Még két hétig írthatják a parlagfüvet a gazdák

Már csak két hetük van a gazdáknak arra, hogy földterületükről kiirtsák a parlagfüvet, mivel június 30. után a külterületeken a földhivatalok, a belterületen pedig a jegyzők és megbízottjaik megkezdik az ellenőrzéseket - figyelmeztetett az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében a Magyar Agrárkamara.
2009. június 23. kedd 10:52 - HírExtra
A kamara kiemelte: ha a földek parlagfűvel fertőzöttek és használóik láthatóan nem tettek még semmit ellene, júliustól egy törvényi rendelkezés szerint igen komoly bírságot fizethetnek, területnagyságtól függően 15 ezer forinttól akár 5 millió forintig.

A parlagfű - amelynek magvai több évtizedig a talajba temetve is megőrzik csírázóképességüket, tövenként 3.000-4.000 magot nevel, pollenjét 100 kilométeres távolságba is elsodorhatja a szél - virágzati bimbóit július környékétől kezdi fejleszteni. A jogszabály szerint a bimbó kialakulását is meg kell akadályozni, ezért jelöli meg a törvény a június 30-i határnapot.

A közlemény szerint azok, akik az előző években parlagfűvel erősen fertőzött területeken gazdálkodtak, az idén is számíthatnak ellenőrzésre.

A Magyar Agrárkamara aláhúzta: ha a hatóságok azt látják, hogy a földhasználó és tulajdonos nem végezte el a védekezést, közérdekű védekezést rendelnek el. Erről nem kell előzetesen - ahogy az ellenőrzésről sem - értesíteni az érdekeltet. A hatóság és a kaszálást végző megbízott vállalkozó az érintett területre beléphet, lezárt területet felnyithat és azon dolgozhat az ott tartózkodók akarata ellenére is.

Sőt, amennyiben a parlagfű elleni közérdekű védekezést kultúrnövény károsodása nélkül nem lehet elvégezni, a kaszálást abban az esetben is elrendelhetik, ha a kultúrnövény tőszáma nem éri el az agronómiailag indokolt tőszám 50 százalékát és a terület több mint 30 százaléka parlagfűvel borított. Az okozott kárért a földhasználó kártalanításra nem tarthat igényt.

A védekezés költségeit 15 napon belül be kell fizetnie a mulasztás elkövetőjének, késedelem esetén a jegybanki alapkamat kétszeresével növelt összegben. Az összeg adók módjára behajtható, erről az APEH gondoskodik. Ha az ingatlan közös tulajdonban (osztatlan közös tulajdon esetén) van, akkor a költségek megtérítéséért valamennyi tulajdonos egyetemlegesen felelős. Ezen felül a földhasználót további szankcióként egyes agrártámogatások részétől vagy egészétől is eltilthatják a hatóságok.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását