2024. május 18. - Erik, Alexandra

Ásatások a várban

Több száz éve épült bejáratot tártak fel régészek a székelyudvarhelyi várban. A lelet és az ásatás további sorsa azonban már több intézményen múlik - írja a Hargita Népe című csíkszeredai napilap internetes oldalán.
2009. június 26. péntek 14:40 - HírExtra
A Székely Támadt nevű várban a helyi Haáz Rezső Múzeum munkatársai végeznek feltárásokat. Nyárádi László régész beszámolója szerint a nyugati bástya melletti bejárat feltárása közben a vár eddig ismeretlen titkaira bukkantak. "Ezt a nyugati kaput szemtanúk még látták az 50-es években, ennek alapján kezdtük el a kutatást. Ahogy a falat megbontottuk, szinte rögtön előkerültek a bejárat feletti téglaboltozat maradványai" - magyarázta a kutatás eredményeit a szakember.

A boltozat és a járószint közötti különbség egy nagyon alacsony, alig 2 méteres bejáratot mutat, ez valószínűsíti, hogy egy későbbi, a régészek feltételezései szerint a XVII.. század végéről, a XVIII. század elejéről származó bejáratot találtak.

Előkerült egy értékes, az egykori kolostor templomának ablakából származó, gótikus mérműves ablaktöredék is - számolt be lapnak Nyárádi László.

A Székelyudvarhely központjában található Székely Támadt várat - más néven Csonkavárat - az egykori domonkos, illetve ferences rendház helyén kezdték el építeni, még a XV. század végén, ó- és új-olasz rendszerű bástyákkal.

A reneszánsz várat János Zsigmond fejedelem 1562-65 között az ellene fellázadt székelyek megfékezésére újjáépítette és megerősítette.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását