2024. május 18. - Erik, Alexandra

Hanyatló turizmus: csökkenő számok

A Nyugat-Dunántúli régió kereskedelmi szálláshelyeinek látogatottsága elsősorban a belföldi érdeklődés hanyatlása miatt csökkent - derül ki a KSH Statisztikai Tükör című kiadványából.
2009. június 27. szombat 11:30 - HírExtra
A forgalom áprilisban már mindkét relációban nőtt, ez azonban nem tudta ellensúlyozni a február-márciusi visszaesést. Az első négy hónapban a régióba külföldről 1,4 százalékkal többen, belföldről 4,9 százalékkal kevesebben érkeztek. Az eltöltött éjszakák száma mindkét vendégkörnél csökkent, a külföldieknél 0,6 százalékkal, a belföldieknél 3,8 százalékkal.

Az átlagos tartózkodási idő 0,4 százalékkal, 2,9 éjszakára nőtt.

A vendégéjszakákat figyelembe véve a régió idegenforgalmának 45,5 százalékát a négycsillagos szállodák realizálták. Emellett a háromcsillagos szállodákban, valamint a gyógyszállókban eltöltött éjszakák száma jelentős, előbbi 29,6 százalékkal, utóbbi 39,1 százalékkal részesedett. A szállástípusok közül az öt- és kétcsillagos szállodák, valamint a gyógyszállók kivételével mindenütt csökkenés következett be. A vendégéjszakák száma kiemelkedően, 44,3 százalékkal nőtt az ötcsillagos hotelekben, ezen belül a belföldi vendégek érdeklődése növekedett jobban.

Továbbra is Németország, Ausztria és Csehország a legfontosabb idegenforgalmi partner, közülük azonban a németek jóval kevesebben látogattak a régióba. Az osztrák vendégek száma kismértékben, a cseheké viszont jelentősen, hattizeddel nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A kevesebb belföldi vendég ellenére az üdülési csekkek felhasználása nőtt az első négy hónapban, Nyugat-Dunántúlon a beváltott csekkek értéke a belföldi bruttó szállásdíj 40,8 százalékát tette ki.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását