2024. május 17. - Paszkál

75 éves Hitler irtózatos tömegmészárlása!

Hetvenöt éve, 1934. június 30-án kezdődött meg a hosszú kések éjszakájaként ismert leszámolás-sorozat a náci Németországban, amelynek során Adolf Hitler kancellár parancsára az SS végzett a Führer potenciális ellenfeleivel.
2009. június 28. vasárnap 12:23 - HírExtra
1933 januári hatalomra kerülését követően Hitler totális egypártrendszer kiépítésére törekedett. A hadsereg bizalmát azonban nem sikerült megnyernie, a tábornokok nem sokra becsülték az egykori káplárt, és gyanakodva figyelték a párt félkatonai szervezetét (SA), amelyben egy új, "forradalmi" hadsereg magvát látták.

Az addig jobbára a politikai ellenfelek megfélemlítésében, utcai harcokban jeleskedő kétmillió barnainges élén Ernst Röhm, Hitler egyik legrégibb harcostársa állt. Röhm komolyan vette a szociális demagógiát és nyíltan beszélt egy "második forradalom" szükségességéről, mivel maga ellen fordította a nagyiparosokat, a hatalmi harcok során pedig a náci párt szinte minden fontos vezetőjét is. Ellenfelei meggyőzték Hitlert, hogy Röhm francia pénzen puccsot szervez ellene, és kiváló érzékkel az összeesküvésbe belekeverték a Hitler által gyűlölt, a náci pártot egykor megalapító Gregor Strasser nevét is. Miután Röhm nyíltan szembehelyezkedett vele, és a hadsereg is ultimátumot adott neki, Hitler elszánta magát a cselekvésre.

Időpontnak június 30-át választotta, amikor az SA teljes vezetése ülést tartott a bajorországi Wiessee-ben. A Führer titokban a helyszínre repült és hajnali négy órakor személyesen tartóztatta le a kényes helyzetben ért SA-vezérkart. Az őrizetbe vetteket egy müncheni fogházba vitték és kivégezték. Röhm megtagadta, hogy öngyilkosságot kövessen el, ezért két SS-legény őt is agyonlőtte. A tisztogatás azonban nem korlátozódott a barnaingesekre: Hitler egy füst alatt leszámolt régi ellenségeivel és a konzervatív ellenzékével is.

Röhmék letartóztatása után Hitler megsürgönyözte Berlinbe a "Kolibri" kódot, Göring pedig útjára indította az SS kivégzőosztagait. A következő 48 órában nem csak az SA még szabadon maradt vezetőit vadászták le, hanem egy már korábban összeállított lista alapján a nácik egyéb ellenfeleit is, egyebek közt Strassert, von Schleicher volt kancellárt, a Katolikus Akció vezetőjét, az egykori müncheni sörpuccs leverőjét, Papen alkancellár titkárát (magát Papent is rövid időre letartóztatták). A hivatalos adatok szerint 81 embert végeztek ki, a valós szám azonban több száz lehetett.

A közvélemény - jóllehet pletykák terjengtek - csak majd két héttel később értesült az eseményekről, amikor Hitler a parlament július 13-i ülésén bejelentette egy Röhm által szervezett puccs eltiprását. "Ebben a pillanatban én vagyok a felelős a német nép sorsáért, így én lettem legfőbb bírája is. Parancsot adtam egy árulás vezetőinek kivégzésére, és arra, hogy égessék ki a kútmérgezőknek ezt a fekélyét a nyers húsig. Tudja meg a nemzet, hogy a belső renden és biztonságon alapuló létezését nem fenyegetheti büntetlenül senki! És tudja mindenki, hogy aki kezet emel az államra, annak osztályrésze a halál!" - mennydörögte a rádió által is közvetített beszédben.
A hosszú kések éjszakája után Hitler hatalmát senki és semmi nem veszélyeztette többé. A hadsereg hűséget esküdött neki, az SA elvesztette jelentőségét, helyét az SS vette át.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

eroica
2009. június 28. 20:03
A cím !75 éves Hitler irtózatos tömegmészárlása!" a mai zsurnalisztika eklatáns példája. Mindent maximalizálni, ezt várja az olvasó!
Persze ez tévedés, legfeljebb a bulvárszerető közönségre lehet mondani.
Az SA-val, pontosabban a vezetőivel (Röhm és társai) való leszámolásban hivatalosan 85 főt végeztek ki - véletlenül von Schleicher volt kancellár feleségét is, aki férje mellé állt a lövés pillanatában, úgy mint 11 évvel később Clara Petacci Mussolini mellett kapta a nem neki szánt golyót - de a legszélsőségesebb antihitlerista történész sem mond 150 - 300 főnél többet!
És a kivégzettek döntő többsége a mai erkölcsi felfogás szerint is bűnöző volt.
Ha azt mondom, hogy 300 embert végeztek ki, az oly messze volt az "irtózatos tömegmészárlástól ismervén a III. Birodalom későbbi valódi tömegmészárlásait, mint Makó lovag Jeruzsálemtől.
Ezért vigyázni illene a bombasztikus címadásoknál.
stól
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását