2024. május 19. - Ivó, Milán

Zuschlag-per: nem emlékeznek, hogyan került hozzájuk a pénz

Habár egyre-másra hallgatja meg a bíróság a különböző tanúkat, a Zuschlag-per nem halad. Eddig az ismertebb politikusok közül senki sem tudott érdemi információval szolgálni. Sajnos, nem emlékeznek semmire...
2009. június 30. kedd 13:01 - Kesjár Norbert
Zuschlag János – egykori szocialista politikus – 2007. szeptember 21-e óta van előzetes letartóztatásban. A bírósági szakba ez év tavaszán ért az ügy, amikor Zuschlag végre bíróság előtt is tanúvallomást tett.

A bűn

Zuschlag János és tizenöt társa ellen indított büntetőperben a Bács-Kiskun Megyei Bíróság előtt már vallomást tett a fővádlott. (Zuschlag Jánost felbujtóként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett csalás bűntettével vádolják.)

A vád szerint a Fibisz nevű baloldali ifjúsági szervezet számára úgy szereztek pénzt, hogy fiktív civil szervezetek nevében pályáztak és nyertek el állami forrásokat.

Zuschlag a bíróságnak táblázatokat és kimutatásokat adott át az ifjúsági szervezet folyószámlájának „történetéről”. Elmondta, hogy a szervezetnek nem volt sok forrása, ezért a folyószámláról csupán a legszükségesebb átutalásokat, például a nemzetközi tagdíjakat fizették be. Elmondta továbbá, hogy a pénzügyi szabálytalanságokról csupán „nagyon szűk kör” (rajta kívül csupán Lados István és „még néhány ember”) tudott.

Azonban „arról, hogy a hivatalos források és a tényleges kiadások között komoly aránytalanságok voltak, sokan tudtak, s azzal is tisztában voltak, hogy a programok finanszírozásában a civil szervezetek fontos szerepet töltöttek be. Azonban a többség számára nem volt átlátható, pontosan milyen összegek folytak be a szervezethez”.

Honnan jött a pénz?

Még a szobatársa sem tudott róla
Zuschlag James Bond-ot megszégyenítő ügyességgel titkolta el Arató Gergely elől a számlagyártást. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára tanúkihallgatásakor azt mondta, „nem tudott arról, hogy Zuschlag Jánossal közös képviselői irodájukban számlákat hamisítottak, ezt csak az újságokból tudtam meg a nyomozás során. Az nem felel meg a valóságnak, hogy én az irodában számlatömböket, bélyegzőket láttam volna, vagy szóvá tettem volna az ott folyó tevékenységet”.
Forrás: MTI
A Fiatal Baloldal és az Ifjú Szocialisták 2002-ben történt egyesülése után létrejött Fibisz elnökségének tagjait és egyéb vezetőit sorra hallgatta ki a bíróság. A vallomások abban megegyeztek, hogy mindannyian azt mondták: nem tudtak a szervezet finanszírozásának részleteiről. Sőt! Egyesek azt sem értették, hogy hogyan került a bankszámláikra több tízezer forint „csak úgy”. (Korábban az is felmerült, hogy az MSZP szervezetei is adtak forrást az ifjúsági szervezetnek, de végülis bebizonyosodott, hogy nem erről volt szó, hanem egyéb pályázati pénzeket „hívtak le” tényleges és fiktív szervezetektől.)

Balázs Attila, aki 2003-ban lett a Fibisz Tolna megyei elnöke, többször jelezte a szervezet akkori országos elnökének, Ujhelyi Istvánnak, hogy nincs pénz rendezvények szervezésére. „Ujhelyi István, 2003-ban a Fibisz elnökeként azt mondta, hogy civil egyesületek pályázatain keresztül lehet a baloldali ifjúsági szervezet finanszírozási gondjait megoldani” – állította Balázs a bíróság előtt.

Amikor néhány napja Ujhelyi István (aki most az MSZP egyik „feltörekvő fiatalja”, jelenleg a párt alelnöke) vallomást tett, abban azt mondta, hogy nem emlékszik arra, hogyan finanszírozták a párt ifjúsági szervezetét, mert „az operatív munkát Zuschlag János végezte teljes kompetenciával”. Elmondta, hogy 2000-től az MSZP országos elnökségének is tagja volt és ettől kezdve főleg más kérdésekkel foglalkozott.

Amikor szembesítették Balázs Attila vallomásával, akkor Ujhelyi ezt „képtelenségnek, politikai bosszúnak” minősítette, amit Balázs valószínűleg azért tette, mert vele Ujhelyi „nem volt egy platformon”.

A szocialista politikus kitartott korábbi állítása mellett: „a szocialista ifjúsági szervezet működésének finanszírozása nem volt törvénytelen, mert a civil szervezetek működtek és közösen valósították meg a programokat. A civil szervezetek és a politikai pártok szervezeteinek az együttműködését nem szabályozza törvény, az együttműködést nem tiltja semmi, ezért a vádlottak padján ülő személyek nem voltak tudatában annak, hogy törvénytelen dolgot művelnek”.

Ujhelyi végül így zárta a vallomását: „a Zuschlag-perből le kell vonni azt a következtetést, hogy a politikai szervezetek finanszírozási problémáit meg kell oldani, de ehhez politikai egyetértés kell”.

Aki nem érti, hogy miért került hozzá a pénz…

A legújabb tanúvallomást a héten Tüttő Kata szocialista politikus tette.

„Természetesen” a Fővárosi Közgyűlés tagja sem emlékezett arra, hogy a baloldali
ifjúsági szervezetek működését, rendezvényeit hogyan finanszírozták. A politikus továbbá nem tudott felidézni semmilyen konkrétumot a Fibisz 2002-2004 közötti elnökségének üléseiről, annak ellenére, hogy ő is elnökségi tag volt. Amikor megmutatták neki az elnökségi ülések jelenléti ívein az aláírását, nem mindegyiket ismerte fel, mert mint mondta: „az aláírásom sokat változott”.

A vádirat szerint a Holnap Városáért Egyesület számlájáról 2002-ben 150 ezer forintot utaltak át Tüttő Kata személyes bankszámlájára. Tüttő azonban nem emlékezett arra, hogy az átutalás milyen célt szolgált. A Zuschlag János és az ő bankszámlája közötti pénzmozgásokat pedig azzal magyarázta, hogy „Zuschlag Jánossal baráti viszonyban vagyok, biztosan előfordult, hogy egymást anyagilag kisegítettük, és ezt a pénzmozgást mutatják az adatok”.

A vallomásokból eddig tehát az derült ki, hogy Zuschlag János egy kiváló képességekkel megáldott zseni volt, aki sikeresen eltitkolt mindent az elnökésgi tagok és a közvetlen környezete elől is. Persze úgy könnyű volt neki, hogy ezek a politikusok még azokra az eseményekre sem emlékeznek, amelyeknél jelen voltak.

Egy biztos: nagyon nehéz dolga lesz a bíróságnak, ha az elkövetők teljes körét fel akarja deríteni. Az eddigi vallomások ugyanis nem viszik közelebb az ítészeket a megoldáshoz.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

p-Aga
2009. július 1. 11:09
...és még ezek akarják átvenni az mszp-n belül a vezetést??? CAVINTONT nekik! (és még szalonképes vagyok)
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását