2024. május 15. - Zsófia, Szonja

MSZP: Seres lelepleződött

Az új szabályok szerint jövőre csökken a képviselők jövedelme, de hogy ez milyen mértékű, attól függ, hogy a számláikat felelősen összegyűjtik-e - mondta Göndör István, az MSZP frakcióvezető-helyettese az MTI-nek szerdán.
2009. július 1. szerda 16:55 - HírExtra
A hétfőn elfogadott és 2010-től életbe lépő új szabályok szerint az országgyűlési képviselők javadalmazása adóköteles: az alapdíj és a bizottsági vagy országgyűlési tisztségért járó pótdíj mellett jövedelemnek minősül a választókerületi pótlék és a lakhatási támogatás is, amelyekből számlák alapján írhatók le a költségek. Ha egy képviselő egyetlen számlát sem nyújt be, akkor teljes jövedelme adóköteles. Jövő évtől minden egyes képviselő saját maga dönthet - ugyanúgy, mint a vállalkozók -, hogy nem gyűjt számlákat (ebben az esetben a bevételének 10 százalékát tekinti költségnek) vagy nyilatkozik év elején, hogy számlákat gyűjt, és becslést készít arról, hogy bevételének hány százalékát tudja elszámolni az év folyamán.

A törvénymódosítás értelmében az alkotmányból kikerülnek a "kedvezmények" és a "költségtérítés" kifejezések, helyette azt rögzítik: az országgyűlési képviselőt a függetlenségét biztosító javadalmazás illeti meg.

Göndör István kifejtette: a képviselőknek be kell majd fizetni a 36 százalékos szja-t, a 4 százalék különadót, és a 15,5 százalék járulékot. "Ha valaki az adóköteles rész több mint 50 százalékkal való megterhelésére azt mondja, hogy az keresetnövekedés, az felelőtlen, hazug" - fogalmazott a szocialista politikus.

A frakcióvezető-helyettes szerint a költségtérítésről népszavazást kezdeményező Seres Mária lelepleződött, kiderült: négymilliárd forintos közpénzen akarja az egyéni politikai karrierjét építeni.

Göndör István azt mondta: az új szabály szerinte kiváltja a népszavazást, mivel a képviselő csak a számlával lefedett kiadásait vonhatja le a bevételeiből, az összes több bevétele adó és járulékköteles jövedelem lesz. Hozzátette: ez a rendszer kikényszeríti, hogy a képviselők számlát kérjenek a kiadásaikról, mert különben rosszul járnak.
A megoldás jövedelemcsökkenést jelent, ám, hogy annak milyen lesz a mértéke, attól függ, hogy a számláikat felelősen összegyűjtik-e - közölte a frakcióvezető-helyettes.

Kiemelte: a számlákat öt évig kell őrizni, azokat ez alatt az APEH bármikor ellenőrizheti, ha a képviselő nem tudott elszámolni, akkor megbírságolják. Mint mondta, ezzel a megoldással elkerülhető, hogy egy nagy létszámú hivatal hétről hétre ellenőrzi a számlákat.

Seres Mária kedden bejelentette: levélben fordult a köztársasági elnökhöz, mivel szerinte a hétfőn elfogadott törvénymódosítással a képviselők alkotmánysértő módon befolyásolni akarják a népszavazást. A népszavazás kezdeményezője azt mondta: a képviselők a költségeik elszámolása helyett egy burkolt fizetésemelést adtak maguknak, és megszüntették a költségtérítés fogalmát, amelyet most már választókerületi pótléknak és lakhatási támogatásnak fognak hívni.

Emlékeztetett, a kezdeményezés arról szólt, hogy képviselőnek csak akkor járjon költségtérítés, ha bizonylattal igazolja a kiadásait, a törvénybe viszont éppen ez az egy mondat nem került be. A népszavazási kezdeményezése tehát nem vált okafogyottá - szögezte le.

Az Alkotmánybíróság (Ab) rövidesen dönt a képviselői költségtérítésről kezdeményezett népszavazás ügyében - közölte a testület sajtófőnöke hétfőn.

Április közepén az ország­gyű­lési képvise­lők 360 igen szavazattal elrendelték a Seres Mária által kezdeményezett népszavazást, melyen a következő kérdés szerepel: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az ország­gyűlési képviselőknek csak a bi­zonylattal alátámasztott elszámolható kiadásai után járhat költségtérítés?" A népszavazást elrendelő országgyűlési határozatot a törvényes határidőn belül négyen támadták meg az Alkotmánybíróságon.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

p-Aga
2009. július 13. 11:53
A legnagyobb baj az, hogy "képviselői függetlenség" több mindenre kiterjed. Függetleníteik ezek magukat:
- a választóiktól,
- az ország tragikus állapotától,
- az erkölcstől, valamint az általuk hozott törvényektől is.
Egyszóval: SZARHÁZIAK!
kacsatojás
2009. július 1. 18:24
Felháborító!
A csaló képviselők kibújnak a saját maguk által hozott törvények alól.És a jövedelmük a képviselői fizetés nem a költségtérítés.Ezért a csapnivaló munkáért még az is sok.Amikor Seres népszavazást kezdeményezett,tömegek kívánságát fogalmazta meg.Kit érdekel,hogy politikai szerepet is vállalna.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását