2024. május 17. - Paszkál

Fidesz: a nemzeti kultúra kövei nem eladók

Nem eladók a nemzeti kulturális örökség részét képező kastélyok - jelentette ki Bencsik János, a Fidesz országgyűlési képviselője csütörtökön azzal összefüggésben, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) kezdeményezte tíz állami tulajdonú kastély piaci hasznosítását.
2009. július 2. csütörtök 12:53 - HírExtra
A tíz kastély közül, amelyet vagyonkezelésbe adnának, nyolc olyan településen van, amely a Fertő tó, a Balaton, a Velencei-tó és a Tatai-tó közvetlen környezetében található; olyan területek szűk vonzáskörzetében, ahol várhatóan idegenforgalmi szórakoztató-központ, kaszinó fog épülni - mondta budapesti sajtótájékoztatóján a fideszes politikus, aki szerint ezek alapján a tíz kastély lajstromba vétele szándékosnak mondható.

Olyan kastélyokat kerestek ugyanis - folytatta -, amelyek hasznosítása, magántőke bevonásával, biztos megtérülést hozhat a vagyonkezelési joggal rendelkezők számára, "azoknak az üzlettársaknak, akiknek még a korábbiakban nem jutott nemzeti vagyonelem". A közösségi érdekeket figyelmen kívül hagyva az üzleti érdekeket helyezik előtérbe, hogy az egyébként más, szórakoztatóipari magánfejlesztéseket ezekkel a kastélyokkal még reprezentatívabbá tehessék - vélekedett Bencsik János.

Kifejtette: e kastélyoknak a felújítására, karbantartására az elmúlt években milliárdokat költöttek a költségvetésből, többségük jó állapotban van, múzeum működik bennük. Egy részük esetében pedig éppen Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök tett ígéretet 2006-ban arra, hogy a helyi közösségekkel összefogva, európai uniós forrásokat igénybe véve fogják felújítani, és kulturális célra hasznosítani - tette hozzá.

Tátrai Miklós MNV-vezérigazgató a Hiller István kulturális miniszternek címzett levelében az érintett kastélyokra vonatkozó, folyamatban lévő EU-s pályázatok felfüggesztését is kérte - jegyezte meg Bencsik János.

Szerinte az MSZP-kormány végleg leleplezi magát akkor, amikor válságkezelés címén csak azért marad a posztján, hogy a még meglévő nemzeti vagyont a lehető leghatékonyabban tudja privatizálni annak érdekében, hogy "a haverok és az üzlettársak jelentős nemzeti vagyonrészekhez juthassanak".

Hangsúlyozta: attól függetlenül, hogy a Fidesz a kastélyvagyonra nem hozott létre munkacsoportot - ahogyan a víz-, az erdő- és a földvagyon esetében -, erre a területre is figyelnek.

A politikus felhívta a vállalkozói körök figyelmét arra, hogy az "átmeneti kormány időszakában" semmilyen kétes privatizációs, vagyonkezelési szerződésbe ne menjenek vele, mert a kormányváltás után ezeket felül fogják vizsgálni, és helyreállítják az eredeti tulajdonosi rendet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

bagi
2009. július 2. 13:04
Hogy én mennyire unom már a Fidesz arrogáns, kioktató stílusát. Majd meglájuk, mit nyújtanak, ha kormányra kerülnek. Először is az ellenkezőjét tetszik ők is, mint amit ígértek, aztán Orbán népszerűsége újból a béka segge alá kerül - ő pedig az osztrák pszichiátriára. Az országunk pedig ki tudja hová ennyi torzgondolkodású, állandó belsőellenséget kereső, nagy magyar politikussal...
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását