2024. május 17. - Paszkál

Bajnai: Egy tyúklopás is bűncselekmény

A jövő évi költségvetésnek a válságra, nem a választásra kell választ adnia - jelentette ki Bajnai Gordon miniszterelnök az MSZP kongresszusán; a zárt ülésen elmondott beszédéről készült hangfelvételt szombat délután bocsátották az újságírók rendelkezésére.
2009. július 4. szombat 18:50 - HírExtra
A válságnak nincs vége, ahogy a válság kezelésnek sincs. Nem a nehezén, hanem egy igen nehéz parlamenti szakaszon vagyunk csak túl - fogalmazott a politikus az MSZP által az MTI-nek megküldött beszéd szerkesztett változatában.

Hozzátette: kemény, szigorú, felelős költségvetést kell készíteni még novemberben, mert jövőre választás lesz ugyan, de most válság van, és a büdzsének a válságra kell választ adnia, nem a választásra. "Kompromisszumkész leszek, de megalkuvó nem" - hangoztatta.

Bajnai Gordon szerint mindannak, amit az elmúlt hetekben-hónapokban tettek, csak akkor van értelme, ha kőbe vésik, ha belefoglalják a 2010-es költségvetésbe.
"Mondok egy számot, itt máris kőbe lehet vésni: 3,8 százalék. Ennyi lehet jövőre a hiány. Ennyi, egy fillérrel sem több" - hangsúlyozta.

A miniszterelnöki beszéd szerkesztett változatában nem szerepel, de az MTI úgy tudja, Bajnai Gordon további kőbe vésendő számként említette, hogy jövőre 120 milliárd forintot kell megtakarítani az önkormányzatok működésén úgy, hogy azok esetenként a mainál kevesebb, de jobb minőségű szolgáltatást nyújtsanak az embereknek.

A távirati iroda értesülései szerint a kormányfő beszélt arról is, hogy a távolsági közlekedés, a MÁV oldalán 40 milliárd forintos költségcsökkentést kell elérni 2010-ben. Hozzátette: ma minden adófizetőnek, csecsemőtől az aggastyánig évi húszezer forintjába kerül a MÁV fenntartása, anélkül, hogy jegyet váltott volna rá, miközben annak működésével senki nem elégedett az országban.

A nyilvánosságra hozott beszédében Bajnai Gordon kitért arra, hogy a jövő évtől bevezetendő vagyonadó nem önmagában áll, hanem kéz a kézben jár jövedelemadóval. "Vagy a vagyon adózik, vagy a munka után kapott jövedelem. Ez a választás. És a baloldal válasza szerintem ugyanaz, mint a válságkezelő kormány válasza: a munka helyett inkább a vagyon adózzon" - fogalmazott Bajnai Gordon.

A közbiztonságról szólva a kormányfő kijelentette: "Magyarországon rendnek kell lenni". Közölte: egy tyúklopás is bűncselekmény, amellyel szemben joggal vár védelmet az államtól Magyarország minden magyar polgára. Az MTI információ szerint Bajnai Gordon a közbiztonsággal összefüggésben a zárt ülésen még elmondta azt is, szeretnék, hogy Magyarországon minden településen a legkisebb faluban is az állampolgárok számára elérhető közelségben, a bűnözők számára elrettentő közelségben legyen rendőr mindenhol, ezért támogatják, hogy a települések maguk is gondoskodhassanak a rend fenntartásáról.

A miniszterelnök a sajtó rendelkezésére bocsátott beszédében azon a véleményen volt, hogy az ország számára a következő évtizedek legnagyobb és ezért legfontosabb kihívása a cigányság helyzetének javítása, a romák integrációja.
Bajnai Gordon úgy fejezte be a zárt ajtók mögött tartott kongresszusi beszédét: "kapus vagyok, védeni akarok, ezt már mondtam, de huszonhat éve járom a focipályákat, és tudom, nincs olyan, nem létezik olyan, hogy sikeres, de magára hagyott, egyedülálló kapus. Szükség van az egész csapatra, és nekünk közösen szükségünk van minél több szurkolóra is. Hajrá Magyarország, hajrá baloldal!"

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását