2024. május 7. - Gizella

Ezer székely leány napja Csíksomlyón

Időseket és fiatalokat egyaránt gazdag programmal várták szombaton az Ezer székely leány napja népzene- és néptánc seregszemlére, amely nagy tömegeket vonzott Csíksomlyóra.
2009. július 5. vasárnap 07:23 - HírExtra
A rendezvény gyökerei a múlt század első feléig nyúlnak vissza, amikor 1931-ben Domokos Pál Péter néprajzkutató kezdeményezésére megszervezték az idegenbe szakadt székely leányok népviselet-, nyelv- és hagyományápoló seregszemléjét. A kommunista rezsim tiltotta ezt az ünnepet, 1990-ben azonban sikerült újjáéleszteni a hagyományt, azóta minden évben megszervezik.

Tárogató hangjai szólaltak meg szombat reggel Csíkszeredában, ezzel próbálták megalapozni a hangulatot a seregszemlére. A szervezők – Csíkszereda önkormányzata, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, valamint az Ezer Székely Leány Alapítvány – jelezték: mindenkit szívesen látnak, aki viseli a székely ruhát, illetve akinek szívügye a hagyományápolás.

A rendezvény résztvevői a város főterén gyülekeztek, sokan érkeztek népviseletbe öltözve, szekereken, lovon. Ezt követően a csíksomlyói kegytemplomban tartott ünnepi szentmisén vettek részt. Előzetesen mintegy ezer személy jelezte részvételét, hogy - a találkozó 1931-ben megfogalmazott jelmondata szerint - "hitében megerősödjön és önazonosságában megszilárduljon".

A szertartás után a két Somlyó-hegy közti nyeregbe, a pünkösdszombati búcsú színhelyéül szolgáló Hármashalom oltár-színpad köré vonult ki az ünneplő tömeg a városlakókkal együtt.

A szervezők az idén ünnepi kiadványban emlékeztek meg a korábbi esztendők rendezvényeiről, azok a települések pedig, amelyekről a legtöbben érkeztek, egy pár faragott széket kaptak ajándékba. E két széknek az a hagyományos rendeltetése, hogy a település templomában azokon foglaljanak majd helyet az esküvői szertartás idején az egybekelni kívánó fiatalok.

A színpadon hagyományőrző csoportok mutattak be ünnepi műsorukat, eközben a látogatók kézműves vásáron csodálhatták és vásárolhatták meg a székelyföldi kézműves mesterek termékeit. A mintegy hatvan kézműves mellett a régi mesterségek tucatnyi tudója mutatta be szakmájának fortélyait. A gyermekekre is gondoltak a szervezők, tartalmas foglalkozásokat szerveztek számukra.

A résztvevő csoportok műsora után közös táncba kapcsolódhattak be a Nyeregben ünneplők, és elkészült a székely ruhába öltözött lányok elmaradhatatlan csoportképe is.
"Bevált az elképzelésünk, hogy ne csak a hagyományőrző csoportok számára biztosítsunk fellépési lehetőséget, hanem gazdag programot kínáljunk mindenkinek, aki a Nyeregbe látogat" - összegezte a nap történéseit az MTI számára András Mihály, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes igazgatója, az esemény egyik szervezője. Mint mondta, az időközben eleredt eső sem tudta elvenni a fellépők és a kikapcsolódni vágyók kedvét.

Az esti gálaműsor keretében a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes felcsíki és gyimesi táncokkal szórakoztatta közönségét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását