2024. május 20. - Bernát, Felícia

Eljárás indul a volt miniszterelnök ellen

Bűnvádi eljárás indítását kérte kedden a Romániában kormányon lévő Demokrata Liberális Párt (PD-L) Calin Popescu Tariceanu volt román liberális miniszterelnök ellen, akinek azt róják fel, hogy törvénytelenül adta koncesszióba az ország szénhidrogénben gazdag fekete-tengeri kontinentális talapzatának kiaknázási jogát.
2009. július 7. kedd 23:04 - HírExtra
A talapzatról korábban Ukrajna és Románia folytatott tengerjogi vitát. Februárban a vitatott terület 80 százalékát a hágai Nemzetközi Bíróság (ICJ) a román félnek ítélte. A döntés után azonban kiderült: a Tariceanu-korány a tavaly novemberi parlamenti választások előtt néhány nappal koncesszióba adta az ásványkincsek kitermelési jogát a kanadai Sterling Resources romániai leányvállalatának.

Felhatalmazta a vállalatot arra, hogy ne csak próbafúrásokat végezzen a talapzatban, hanem ki is termelje az ott rejlő szénhidrogént. Ily módon a hágai ítélet haszonélvezője nem Románia lesz. Az ügy kivizsgálására Bukarestben parlamenti vizsgálóbizottság alakult, amely június végén megállapította, hogy a kanadai cég romániai leányvállalata törvénytelenül kapta meg a két stratégiai kőolaj- és földgázlelőhely kiaknázási jogát.

A PD-L-lel együtt kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetői is össztűz alá vették az ellenzékbe szorult liberálisokat, és akkori vezetőjüket, Tariceanut. Azt róják fel Tariceanunak és a kormány alárendeltségébe tartozó, ásványi erőforrásokat kezelő ügynökség egykori vezetőségének, hogy a Sterling által felbecsült tartalékokhoz képest sokkal több gázt és kőolajat rejt a talapzat. A legújabb számítások szerint a 10 millió tonna kőolaj mellett nem 70 milliárd, hanem 100 milliárd köbméter gáz található. Ezért a mostani román kormánynak az a szándéka, hogy felbontsa a megállapodást.

A demokraták Tariceanut a nemzetgazdaság aláaknázásával és hivatali visszaéléssel vádolják. A román képviselőház állandó bizottsága kedden úgy határozott, hogy a jogi szakbizottsághoz továbbítja a demokraták kérését, amelyben Tariceanu ellen a bűnvádi eljárás indítását kezdeményezik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását