2024. május 19. - Ivó, Milán

3,5 millió kistelepüléseknek

Ősztől 3,5 milliárd forintnyi európai uniós forrás áll rendelkezésre a közép-magyarországi régióban a települési korszerűsítésre pályázni kívánó Pest megyei kisvárosok számára.
2009. július 8. szerda 13:00 - HírExtra
Varju László az új Fő tér átadási ünnepségén elmondta, hogy a most lezárult első ütemben főként az agglomeráció kistelepülései részesültek az EU-forrásokból. A 2,5 milliárd forintos keretből 27 település nyert forrást, maximum egyenként 90 millió forintot az infrastruktúra erősítésére.

Ennek eredményeként az elmúlt 2 évben nyertes pályázók újíthatták meg a település központját. Így került sor Taksonyra is, ahol az önrésszel együtt egy 106 milliós beruházás keretében alakult ki a település új központja - tette hozzá.

Az államtitkár kiemelte, hogy a fejlesztések második ütemére a pályázati kiírás feltételeit hamarosan nyilvánosságra hozzák. Annyit már tudni lehet, hogy az induló önkormányzatoknak 10 százalékos önrészt kell biztosítaniuk.

Utalt arra: a fejlesztések célja, hogy a fővárosi agglomeráció felzárkózzon, megfelelő életfeltételeket teremtsen a kultúrában, az egészségügyi ellátásban és az oktatás intézményeiben egyaránt. Az elmúlt években kialakult az ipari parkok hálózata, s most az a feladat, hogy a környéken lakók helyben találjanak munkát, csökkenjen a fővárosba ingázók aránya. E törekvést a lakható települések számának növelésével lehet elérni - mondta Varju László.

Kreisz László, a 6300 lélekszámú Taksony polgármesterének tájékoztatása szerint a településen jelenleg összesen 540 millió forintos fejlesztés valósul meg. Az összeget különféle EU-s pályázatokon nyerték el, 100 millió forintot pedig a falu teremtett elő, főként banki kölcsönből.

A fejlesztések között tórekonstrukció, óvodabővítés, útaszfaltozás szerepel, és a mostanra kialakított hangulatos Fő tér is e körbe sorolható - mondta a polgármester.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását