2024. május 4. - Mónika, Flórián

Veszélyes a nyár a gyerekeknek

Nyaranta több veszély fenyegeti az egyedül, felügyelet nélkül maradt gyerekeket, mint iskolaidőben, ilyenkor a gyerekbalesetek száma is nő.
2009. július 9. csütörtök 14:34 - HírExtra
A rendőrök délelőtt kutyás bemutatót és bűnmegelőzési előadásokat tartottak a Margitszigeten táborozó 8-10 éves gyerekeknek. Felhívták a figyelmüket a rájuk leselkedő veszélyekre és megismertették őket a rendőrség munkájával.

Oláh László az MTI-nek elmondta: sok gyerek tölti a szünidejét felügyelet nélkül Budapesten, rájuk számos veszély leselkedik. A közlekedés az egyik legfőbb veszélyforrás, ezért fontos, hogy a szülők megtanítsák a gyerekeket az alapvető szabályokra.

Azt is meg kell tanulniuk, hogyan viselkedjenek az idegenekkel, kiben bízhatnak meg és kiben nem. Egyre többször előfordul, hogy bűncselekmények elkövetéséhez használják fel őket. Rosszakaró ismeretlenekkel nemcsak az utcán találkozhatnak, hanem az interneten is, ezért a gyerek világhálón való kalandozását is érdemes figyelemmel kísérni - javasolja a szülőknek Oláh László.

Mint mondta, az sem mindegy, hogy milyen társaságba kerül a fiatal, csoportba verődve ugyanis könnyebben követnek el rongálásokat - például grafittiznek - vagy kisebb csínyeket. A szülők ezért mindig figyeljenek oda arra, hogy kikkel barátkozik a gyerek. Ilyenkor nő a veszélye annak is, hogy a gyerekek kábítószerrel kerülnek kapcsolatba.

A bűnmegelőzési osztály vezetője azt javasolja a szülőknek: ha csak tehetik, küldjék táborozni a gyerekeket, ne hagyják őket felügyelet nélkül. Az is jó megoldás, ha a szülők összefognak, és mindig egy-egy felnőtt vigyáz egyszerre több gyerekre. Ha mégis egyedül maradna a fiatal, érdemes például rendszeres telefonhívásokkal ellenőrizni, mit csinál - tette hozzá.

Közlése szerint fontos megtanítani a gyerekeknek azt is, hogy a rendőröktől ne féljenek, bátran keressék őket, ha veszélyben érzik magukat. Oláh László ugyanezt javasolja azoknak a szülőknek is, akik tanácsokat szeretnének kérni a bűnmegelőzéssel kapcsolatban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását