2024. május 19. - Ivó, Milán

A megújuló energia fog elpusztítani minket?

Az olaj- és a gáz ideje lejárt. A jövőben mindinkább a megújuló energiát fogjuk hasznosítani: a víz, a szél és a Nap után a Föld erejét is ki kell használnunk. A geotermikus energia hatalmas lehetőség, de óriási veszélyeket is rejt magában.
2009. július 21. kedd 08:19 - Kesjár Norbert

Az új rendszert már sikeresen alkalmazták több államban (például Idahóban és Nevadában) is, és most minden eddiginél eredményesebb felhasználásra törekszenek Kaliforniában. Itt a következőképpen nézne ki a geotermikus energia felhasználása: „az erőműben a fúrófejek három kilométer mélyen hatolnak majd be a kemény sziklarétegbe, hogy aztán a lyukakon keresztül nagy nyomású vizet pumpáljanak a kőtömbökbe. A víz a sziklaréteg repedéseibe tódulva szétfeszíti a hatalmas tömböket, és egy szerteágazó repedésrendszert hoz létre. Az így keletkező üregekbe később hideg vizet engednek le, és miután a forró sziklák felmelegítették, felszivattyúzzák” – vázolja az új technológia lényegét az International Herald Tribune.

Ez a hatalmas beruházás sokat segítene mind a jelenleg csődhelyzetben lévő Kalifornia állam, mind az USA energia-diverzifikációján.

A nagyszabású beruházást egyaránt támogatja a szövetségi kormányzat (az energiaügyi minisztérium 36 millió dollárral) és a legkülönfélébb magáncégek is. A magánvállalatok egyike, a Google olyannyira fellelkesült, hogy bejelentette: a kaliforniaihoz hasonló projektek Amerika-szerte el fognak terjedni a következő két évtizedben, ezért 2030-ra az USA energiafogyasztásának 15 százalékát is fedezheti majd a geotermikus energia.

Hol a hiba?

Az amerikaiak által használt eljárás meglepően olcsó és hatékony, mögötte áll a kormány és számos magáncég, mindezek ellenére az emberek jelentős része ellenzi azt.

Mi lehet ennek az oka?

Az ok félelmetes: az EGS-technológia használata során a sziklák megrepesztése erős földrengéseket válthat ki. Ez nemcsak elméleti teória, hanem létező valóság, ugyanis már egyszer előfordult, bár nem Amerikában, hanem Európában, pontosabban Svájcban.

2006-ben Bázelben egy EGS-hez hasonló módszert próbáltak ki. A fúrófejek 5000 méterig hatoltak le, több kemény kőzetet, hatalmas sziklákat repesztettek meg. Ennek eredményeképpen néhány hét múlva egy – a Richter-skála szerinti 3,4-es erősségű – földrengés rázta meg a várost, jelentős károkat okozva.

A földrengés után az erőművet azonnal leállították, azonban az utórengések még egy
évig is folytatódtak, mígnem helyreállt a Föld nyugalma.

Az elrettentő példát már többen is felhozták az amerikaiaknak is, ők azonban tagadják, hogy a fúrásoknak köze lett volna a katasztrófához (annak ellenére, hogy a svájciak által felkért szakértők egybehangzóan ezt állították).

Lehet, hogy mégsem ez a megoldás az energiaéhség csökkentésére?

Forrás: HírExtra/MTI/nytimes.com

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását