2024. május 14. - Bonifác

A megújuló energiák és az áfakulcsok

Az MSZP-frakció kezdeményezi, hogy a távhő mellett a megújuló energiák is kerüljenek a legalacsonyabb általános forgalmi adókulcsba - mondta Szanyi Tibor, az MSZP-frakció fenntartható fejlődés munkacsoportjának vezetője szerdai budapesti sajtótájékoztatón.
2009. július 22. szerda 13:05 - HírExtra
Megállapodás van az MSZP-frakció és a kormány között, hogy ősszel az adótörvények módosításával a legalacsonyabb kulcsba kerül a napenergia, a szélenergia, a geotermikus energia, a hőszivattyús technológiák és a biogáz - ismertette a kormánypárti politikus, megjegyezve, hogy a jövő évi költségvetés elfogadásának részeként apró módosítások lesznek az adótörvényekben.

Hozzátette: jelenleg öt százalék a legalacsonyabb áfakulcs, de azt még nem lehet tudni, hogy ennyi is marad-e. Utalt arra, hogy a távfűtés jelenleg a kedvezményes 18 százalékos áfakulcsba tartozik.

Szanyi Tibor szerint a megújuló energiáknak a lehető legkedvezőbb szabályozási környezetbe kell kerülniük.

Közölte, ha valamelyik ágazat megkapja "a legnagyobb kedvezményt", akkor azt a megújuló energiák számára is biztosítani kell. Fontosnak tartják, hogy az engedélyezéskor is a legnagyobb kedvezmény elvét érvényesítsék, és így akár díjmentes is lehetne az engedély a megújuló energiákra.

Szanyi Tibor elmondta, azt is szeretnék, hogy az európai uniós programoknál a lehető legtöbb támogatást kapja ez a terület.

Nagy Sándor, a Biomassza Termékpálya Szövetség elnöke, volt szocialista országgyűlési képviselő egy zöld gazdaságpolitikai program elindítását szorgalmazva azt mondta, kezdeményezni fogják az Önkormányzati Minisztériumon keresztül, hogy az önkormányzati fenntartású intézmények hőellátásának reformja megkezdődjön, hiszen számottevően olcsóbbak az alternatív energiák, mint a földgázból előállított energia.
Feiler József, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa irodájának osztályvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a gazdasági-pénzügyi válságot együtt kell megoldani a klímaváltozás jelentette kihívással.

Nemcsók János, a szegedi egyetem oktatója, korábbi kormánybiztos szerint nagyobb állami szerepvállalásra lenne szükség a hulladékgazdálkodásban. Nem önerő után kellene vadászni, hanem akár száz százalékos állami szerepvállalás kellene - hangoztatta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását