2024. május 17. - Paszkál

A világ első hadifoglyai

Brit régészek a világ első ismert hadifogolytáborának titkait kutatják, amelyet a napóleoni háborúk alatt hoztak létre.
2009. július 24. péntek 06:42 - HírExtra
A Norman Cross Depot nevű hadifogolytábort Cambridgeshire-grófságban, Peterborough mellett hozták létre 1797-ben - olvasható a The Times online kiadásában (http://www.timesonline.co.uk)

Ben Robinson ásatásvezető archeológus szerint a régészeti helyszín feltárása azért érdekes, mert 1797 előtt nem léteztek hadifogolytáborok. Norman Cross Depot létrehozásakor a brit illetékesek arra törekedtek, hogy az ellenséges katonákat minél nagyobb számban vonják hadműveletekből, s ugyanakkor a lehetséges legjobb feltételek között őrizzék őket.

A hadifogolytábor egy 9 hektáros területet foglalt el, ahol 1797 és 1814 között mintegy hétezer francia katona és nagyszámú brit őrszemélyzet élt. A hadifoglyok többsége híres tengeri csaták, például a trafalgari ütközet során esett fogságba. A létesítményt a brit birodalom szállítmányozási hivatala működtette.

A hadifoglyok némelyike akár egy évtizeden át is a Norman Cross Depot lakója volt. S bár a hadifoglyokkal igyekeztek jól bánni, több mint ezren tífuszban hunytak el 1801-1802-ben. A hadifogolytábor 17 éves története alatt összesen 1770 személy veszítette életét Norman Cross Depot-ban.

A hadifogolytábor barakkjait azután bontották le, miután Napóleon 1815-ben vereséget szenvedett a waterlooi csatában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását