2024. június 1. - Tünde

A közeljövőben várható a Malina Hedvig ügy orvosi szakvéleménye

Legkésőbb két hét múlva várható a hivatalos orvosi szakvélemény Malina Hedvig, a három éve Nyitrán megvert szlovákiai magyar diáklány ügyében - írta a Sme című szlováki liberális napilap kedden.
2009. július 28. kedd 13:23 - HírExtra
Az orvosi állásfoglalásnak arra a kérdésre kellene választ adnia, hogy valóban megverték-e Malina Hedviget, ahogy azt ő állítja, vagy csak a diáklány találta ki az egészet, ahogy ezt röviddel az eset után a szlovák kormányfő és belügyminisztere, Robert Fico és Robert Kalinák állította. Malina Hedvig 2006 nyarán azt vallotta, hogy két "ismeretlen bőrfejű" megverte az utcán, mert magyarul beszélt.

A rendőrség mintegy két hétig nyomozott a tettesek után, aztán váratlanul arra a következtetésre jutott, hogy Malina Hedviget senki sem verte meg, az esetet ő maga találta ki. A volt diáklány ellen eljárás folyik hamis tanúvallomás miatt.

A nyitrai városi kórház márciusban elhunyt igazgatója, Viktor Zák - a pozsonyi Komensky Egyetem orvosi karának dékánja, Peter Labas által készülő szakértői jelentés szerint - állítólag nyomást gyakorolt az intézmény orvosaira, hogy Malina Hedvig érdekében tanúskodjanak, s állítsák azt, hogy a lányt megverték - írta tíz napja az Új Szó. A Labas-jelentést a pozsonyi magyar napilap szerint azonban nagy valószínűséggel csak a dékán fogja aláírni, mert véleményét a többi szakértő nem osztja.

Labas a szakértők hivatalos jegyzékében sebészként szerepel, Malina Hedvig állapotának felméréséhez és az akkori diagnózis elbírálásához azonban traumatológus, neurológus és pszichiáter is szükséges - ezek a szakemberek pedig nem hajlandók a nevüket adni a dékán jelentéséhez. Ezt maga Labas mondta a közelmúltban a Pravda című független szlovák napilapnak, és elismerte, hogy a szakértői véleménykülönbségek miatt húzódik a vizsgálat.

A Sme korábban azt írta: Labas úgy akarja elkészíteni jelentését, hogy az Ficónak és Kalináknak adjon igazat. A nyitrai orvosok az újság szerint visszautasították Labas kijelentését, hogy mást mondtak volna Malina Hedvigről korábban, mint most.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását