2024. május 16. - Mózes, Botond

2300 éves ókori színház

Huszonhárom évszázad után kel új életre egy ókori színház Görögország északi részében, Maroneiában - a teátrumban augusztus végén tartják az első előadást.
2009. július 31. péntek 09:30 - HírExtra
Az antik színház története, amely egykoron 2500-3000 férőhelyes volt, három korszakra tagolódik. A színház a Kr. e. IV. század végén - a III. század elején létesült, később, a római korban arénává építették át, s ugyancsak arénaként használták a korai bizánci időszakban - olvasható az ANA görög hírügynökség hírei között.

Az ókori színház feltárása még 1981-ben kezdődött, majd hosszú időre megszakadt, s csupán 2000-ben fejeződött be. A helyreállítás során a teátrum három időszakából végül a római kori arénát vették alapul, ennek maradványai maradtak ugyanis fenn a legjobb állapotban.

Az első előadáson augusztus 29-én Euripidész műveiből adnak elő 200 meghívott vendég előtt.

Maroneiát a Kr. e. VI. században alapították. Az ókori Görögországban, ahogy a római korban is igen kelendőek voltak a maroneiai borok, amelyeket az istenek italának, nektárnak tartották. Az antik világ lakói úgy vélték, hogy a maroneiai borok akkor is megőrzik zamatukat, ha akár hússzor nagyobb mennyiségű vízzel elegyítik őket.

A szőlészettel-borászattal foglalkozó helyi lakosság Dionüszosznak, a bor és a mámor istenének hódolt, erről nemcsak a Dionüszosz-szentély maradványai, hanem a városban veretett korabeli pénzérmék is tanúskodnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását