2024. május 18. - Erik, Alexandra

Nemzetközi pipakonferencia

Kelet és Nyugat határán/Dohányzástörténeti emlékek Kelet-és Közép-Európa területéről az ásatási cseréppipáktól a művészi tajtékfaragásokig címmel rendezik meg a nemzetközi pipakonferenciát október 8-9-én Budapesten.
2009. augusztus 1. szombat 11:40 - HírExtra
A tanácskozásnak a Magyar Nemzeti Múzeum ad otthont, ott tartja 25., jubileumi éves ülését a Nemzetközi Pipa Akadémia (AIP/ Academie International de la Pipe).
Ridovics Anna, a Magyar Nemzeti Múzeum művészettörténésze, a konferencia szervezője elmondta az MTI-nek, a pipakészítés a magyar kézművesség és iparművészet nagy hagyományú, nemzetközileg is igen magasra értékelt ága. A dohányzással a XVI. század végén, s a XVII. század folyamán ismerkedett meg a magyar lakosság a törökök, illetve a nyugati zsoldosok révén.

A magyarok a török típusú cseréppipák készítését vették át és fejlesztették tovább. A XVIII-XIX. században Debrecenben, Selmecbányán és Nyugat-Magyarországon, Körmend körzetében is igen jelentős pipagyártás folyt. Az elmúlt 10 évben a hazai régészeti feltárások újból felkeltették az érdeklődést a XVII. századi, illetve a későbbi, XVIII-XIX. századi cseréppipaleletek iránt.

"Ezek a török, illetve magyar készítésű cseréppipák a kora újkori ásatások vezérleleteivé váltak, amelyekből következtetni lehet az eltérő kultúrák egymásra gyakorolt hatására, a kereskedelmi kapcsolatokra, a hazai kézművesség fejlődésének alakulására. E leletanyag a nemzetközi kutatás számára is sok fontos tanulságot tartogat" - mondta a művészettörténész.

Ridovics Anna kitért a tajtékpipákra is. A tajtékkövet (szepiolit nevű ásványt) a XIX. század elefántcsontjának is szokás nevezni. E különleges anyagból faragott, gyakran művészi kivitelű pipák készítésében is élen járó szerepet játszott Magyarország. Pest-Budán már a XVIII. században, s különösen a XIX. században kitűnő pipametsző mesterek működtek. Munkáikat Európa-szerte szívesen vásárolták. a míves szépségű darabok múzeumi gyűjtemények és magángyűjtők féltett kincsei közé tartoznak.

"Általában ezüsttel voltak montírozva, a pipa szárát gyöngyház berakással díszítették, s borostyánból készült szopókával látták el. Igazából egy pipa a tekintély, a rang fokmérője volt a férfiak számára, különleges jelentőséggel bírt" - hangsúlyozta Ridovics Anna.
A nemzetközi konferencia előzményeit taglalva elmondta, hogy az AIP 25 évvel ezelőtt jött létre a dohányzás eszköze, a pipa művelődéstörténeti szerepének a kutatására.
"Csak azokban az országokban lehetett pipakonferenciát rendezni, ahol voltak AIP-tagok" - magyarázta Ridovics Anna.

Ismertetése szerint a Magyar Nemzeti Múzeum, amely 1300 darabos pipagyűjteménnyel rendelkezik, 2000-ben A magyar pipa története - a magyar történelem a pipákon címmel rendezett nagyszabású kiállítást. A tárlat katalógusa sikert aratott a szakmai berkekben, e munka elismeréseként került Ridovics Anna az AIP tagjai közé.

"Mexikóból és Japánból, az Egyesült Államokból és Hollandiából, Németországból és Angliából, Ukrajnából és Horvátországból, Franciaországból, Norvégiából, Csehországból" érkeznek résztvevők - emelte ki a szervező.

A konferencia előadásai három fő témakör mentén szerveződnek: az oszmán-török eredetű leletanyag összehasonlító vizsgálata hazai és nemzetközi ásatások tükrében, hatása a magyar cseréppipa-készítésre; az új magyar pipatípusok létrejötte, a magyar tajtékfaragás jelentősége és nemzetközi kapcsolatai a Habsburg Birodalom területén és Európában; nemzetközi köz-és magángyűjtemények magyar eredetű pipakincsei, jelentős külföldi pipagyűjtemények.
Október 10-én a rendezvény Tápiószelén, a Blaskovics Múzeumban folytatódik, 11-én pedig a debreceni Déri Múzeumban, ahol pipakiállítás nyílik. Debrecenben kerül sor a Lassúsági Pipaszívó Világbajnokságra is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását