2024. május 18. - Erik, Alexandra

Változás a magánnyugdíjpénztáraknál

Hatályba lép a magánnyugdíjpénztárak megtakarítási szabályainak legfrissebb módosítása pénteken, amely korlátozza a portfoliójukban a devizaalapú eszközök részesedését.
2009. augusztus 6. csütörtök 18:01 - HírExtra
Pichler Ferenc, a pénzügyminisztérium szóvivője elmondta, hogy a rendelet célja szerint ösztönzést adhat az alapoknak a magyar értékpapírok vásárlására, anélkül, hogy már meglévő devizaalapú eszközeiket értékesítenék. Eszerint a pénztárak az egyes portfóliók korlátozott részét, a növekedési portfóliók vagyonának 35 százalékát, míg a kiegyensúlyozott és a klasszikus portfóliók vagyonának 20, illetve 5 százalékát tarthatják nem forintban denominált eszközökben, döntően tehát külföldi részvényekben és állampapírokban.

A jogszabályi követelmények megfelelően az idén december 31-ig, illetve - a növekedési portfóliók esetében - jövő év szeptember 30-ig kell megfelelni.

Pillár Zsolt, a Generali Alapkezelő befektetési igazgatója szerint a magyar állampapírpiac likviditását is stabilizálhatják és a hazai részvénypiacnak is komoly lökést adhatnak az új devizamegfeleltetési szabályok, hiszen a pénztáraknak ezentúl vagyonuk nagyobb részét kell a hazai részvények és államkötvények között allokálniuk.

A devizamegfeleltetési szabályok szerinte minden bizonnyal pozitív hatással lesznek a magyar részvénypiacra, hiszen ha a magánnyugdíjpénztárak több magyar eszközt tartanak a portfólióikban, akkor a jellemzően hazai befektetők érdeklődésére számot tartó kis- és közepes kapitalizációjú társaságok papírjaiba újra visszatérhet a vásárlóerő. A kormányrendelet a szakember szerint nem jelent drámai mértékű korlátozást a vagyonkezelők számára azért sem, mert a jelenleg 8 százalék körüli hozamot biztosító magyar állampapírok versenyképes alternatívát jelentenek a 3-4 százalék körüli hozamot kínáló külföldi államkötvényekkel szemben.

A rendelet pontosítja még azokat a szabályokat, amelyeket a pénztáraknak teljesíteniük kell, ha ügyfelük más pénztárhoz kíván átlépni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását