2024. május 20. - Bernát, Felícia

Romatámadások: Hat halott, ötvenöt sértett

A romák sérelmére elkövetett kilenc bűncselekmény során az ismeretlen tettesek összesen 16 lakóházat támadtak meg 11 Molotov-koktéllal, 63 lövést adtak le lakóházakra sörétes és golyós lőfegyverekből.
2009. augusztus 7. péntek 16:41 - HírExtra
A bűncselekményekben összesen 55 sértett van, hatan meghaltak a támadásokban, öten súlyosabb-könnyebb sérülést szenvedtek. A nyomozás eddigi adatai és szakértői vélemények szerint feltételezhető, hogy az elkövetett bűncselekmények egy elkövetői csoporthoz köthetők - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság az MTI-vel pénteken.

Az ORFK közleményben foglalta össze, mit végeztek eddig a hatóságok a romák sérelmére elkövetett támadásokkal összefüggésben. Ebben emlékeztetnek rá: a Nemzeti Nyomozó Iroda jelenleg kilenc olyan ügyben folytat büntetőeljárást, ahol ismeretlen elkövetők lőfegyverből leadott lövésekkel támadtak meg Magyarország különböző településein élő, többségében roma származású embereket.

A kilenc bűncselekményt tavaly és részben idén követték el: tavaly július 21-én Galgagyörkön, augusztus 8-án Piricsén, szeptember 5-én Nyíradonyban, szeptember 29-én Tarnabodon, november 3-án Nagycsécsen, december 15-én Alsózsolcán, valamint idén február 23-án Tatárszentgyörgyön, április 22-én Tiszalökön és augusztus 3-ára virradóra Kislétán.

A kislétai és a tiszalöki bűncselekményben egy-egy ember halt meg, a Nagycsécsen elkövetettben ketten, Tatárszentgyörgyön szintén ketten vesztették életüket. A Tarnabodon történt bűncselekményben a rendőrség három férfit már meggyanúsított az elkövetéssel.

Az eddigi adatok szerint a sorozat első bűncselekményét tavaly július 21-én a Pest megyei Galgagyörkön követték el, ahol az elkövetők három lakóház ellen indítottak támadást és összesen 14 lövést adtak le. A három lakóházban összesen 18-an tartózkodtak, senki sem sérült meg.

A galgagyörki támadást követően egy-két hónapos rendszerességgel (kivéve az utolsó, kislétai bűncselekményt) további nyolc alkalommal követtek el bűncselekményt romák ellen. A bűncselekmények helyszínei túlnyomórészt Észak-Kelet Magyarország (Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megye) térségében találhatók, és két bűncselekményt Pest megyében követtek el az ismeretlen tettesek.

A rendőrség szerint megfigyelhető: a bűncselekményeket olyan kis falvakban követik el, ahol a romák a település azonos részén laknak. Megfigyelhető az is, hogy a bűncselekmények helyszínei az autópályák mentén húzódnak és közel helyezkednek el a megyehatárokhoz.

A nyomozások során eddig beszerzett adatok és szakértői vélemények szerint alappal feltételezhető, hogy az elkövetett bűncselekmények egy elkövetői csoporthoz köthetők és összefüggnek.

A sorozat utolsó bűncselekményét augusztus 3-án a kora hajnali órákban követték el a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kislétán. Az elkövető, vagy elkövetők behatoltak a sértettek otthonába, ahol lőfegyverből leadott lövésekkel megöltek egy 45 éves nőt és megkíséreltek megölni egy 13 éves gyermeket.

A nyomozás több szálon indult, az NNI folyamatosan értékeli a helyszíni szemle eredményét és az érintett időszakban végrehajtott rendőri intézkedéseket. Soron kívül vizsgálja a nyomozóhatóság a sértettek kapcsolatrendszerét, értékeli a hívásforgalmi adatokat, külön csoport ellenőrzi a bejelentéseket és ugyancsak külön csoport foglalkozik a többi bűncselekmény adatainak összehasonlításával és további összefüggések keresésével.

A bűncselekmény elkövetőjének felderítése hatalmas erővel folyik, amelyben a 100 fős nyomozócsoporton kívül 20 elemző-értékelő munkatárs is segít az adatok feldolgozásában. A rendőrség az úgynevezett klasszikus nyomozásmetodikai eszközöket alkalmazza, és több vonalon folytatják a nyomozást.

Feldolgozzák a "helyszíni vonalat", vagyis a bűncselekmény közvetlen helyszínén felmerülő adatokat, a "sértetti vonalat", azaz vizsgálják a sértettek kapcsolatait, előéletét és életvitelét, 1.300 erőszakos bűncselekmény nyomozati anyagának vizsgálatával feldolgozzák a "bosszúvonalat", és vizsgálják a rasszista indítékot a "szélsőséges vonal" ellenőrzésével. Az ügyben eddig több mint 100 esetben rendeltek ki szakértőt, a "fegyver-lőszer-vonal" ellenőrzése során több mint 1.000 adatot dolgoztak fel, több mint 4 millió telefonforgalmi adatot ellenőriztek, 120 bejelentést ellenőriztek. Vizsgálják a közútforgalmi adatokat, ennek során közel 2 millió adatot kértek be, 800 órányi képanyagot és csaknem 1,5 millió gépkocsira vonatkozó adatot elemeznek. Eddig több száz embert hallgattak ki és több ezer embert számoltattak el.

A rendőrség a további bűncselekmények megelőzéséért növelték a rendőri jelenlétet, a kistelepüléseken folyamatosan, nagy erővel, kiszámíthatatlan, kifejezetten a földúthálózatra koncentráló ellenőrzéseket tartanak, ezzel kockázatosabbá válik az elkövető tevékenysége és nagyobb az esély az esetleges elfogására.

A bűncselekménysorozattal leginkább érintett területeken folytatódik a visszatérő járőrözés. Azokon a romák lakta településeken, ahol ezt a roma szervezetek kérik, rendőrök, polgárőrök és roma lakosok közösen járőröznek.

A rendőrség együttműködik az FBI viselkedéskutató részlegénél dolgozó ügynökökkel, akik az elkövetők profiljának megalkotásában segítenek, és az FBI sorozatgyilkosságokban jártas szakértőivel, emellett felveszik a kapcsolatot más országok szakértőivel is. Az országos rendőrfőkapitány az életvédelmi ügyek nyomozásában jártas nagy tapasztalatú szakemberekkel megkezdi azoknak az adatoknak az áttekintését, amelyeket eddig rögzítettek.

A felderítés sikere érdekében az eddigi legmagasabb, 100 millió forintos nyomravezetői díjat tűzte ki a rendőrség, és egy külön zöldszámon (a 06-80/201-303 számon) várják a bejelentéseket. A bűncselekménysorozattal kapcsolatos nyomozások állásáról tájékoztatták a területi cigány kisebbségi önkormányzatok elnökeit.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

novaklaszlo56
2009. augusztus 12. 19:22
Sajnos, pusztán statisztikai szemlélettel közelítve, lehet abban valami, amit mondotok. De mégse minden roma bűnöző. Balogh Mária, a 13 éves lánya, a tatárszentgyörgyi apa és ötéves kisfia...
Szóval, ez a statisztiaki gondolkodási irány, azt hiszem, nem helyes. A gyilkosság az gyilkosság, bárki, bárki sérelmére követi el. De ha egy egész etnikumon kezdünk bosszút állni a soraik közül kikerülő bűnelkövetők cselekményei miatt, az már tökéletesen kimeríti a rasszizmus fogalmát, amit, ugye mi, "törvénytisztelő többségiek", mélységesen elítélünk, hisz éppen a törvények megsértését kérjük számon a ... Kicsodán is?
Na szóval: nem a bűnösöket kell büntetni? Ha igen, akkor az mégsincs jól, hogy valakik csupán azért halnak meg, mert romák, nem romák, magyarok, nem magyarok, zsidók, nem zsidók, heterók, melegek... Hát miféle jogállam ez akkor?! Ki érezheti magát, immár nemcsak jogi, hanem fizikai biztonságban?! Nem lesz ez így jó! A gyűlölködés - okkal, vagy anélkül - mindannyiunk sorsát, jövőjét veszélyezteti, bármilyen kormánnyal is. Hogy lehet ezt nem érteni, fiúk?!
valaki72575
2009. augusztus 10. 14:30
Teljes mértékben igazad van!!!
imre608
2009. augusztus 7. 17:15
Rá szolgáltak .Megvan az oka szerintem.Ha most megszámolnánk hány Magyart tettek el cigányok láb alól,akkor eltörpülne mellette e néhány lelőtt cigány.Bennük él a legnagyobb Magyar gyűlölet.Ezen csak egy kormány váltással lehetne megoldást találni.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását