2024. május 15. - Zsófia, Szonja

A megtévesztés magasiskolája

A Borneón élő orangutánok levelek segítségével mélyítik hangjukat, ha fenyegetve érzik magukat - fedezték fel kutatók.
2009. augusztus 10. hétfő 10:30 - HírExtra
A leveleket szájuk elé tartva hangjuk frekvenciája alacsonyabb lesz. Így az ellenség - kígyó, ködfoltos párduc, tigris vagy ember - azt hiheti, hogy nagyobb prédával van dolga. A majmok a leveles trükköt vészhangok keltésénél alkalmazzák.

Madeleine Hardus, a holland Utrechti Egyetem primatológusa elmondta a BBC hírportálnak (www.bbc.co.uk), hogy az emberszabású majmok kommunikációját hagyományosan alábecsülik a kutatók, és hogy legközelebbi rokonainknál akár a nyelv előfutárainak nyomait is fellelhetjük. Az új ismeretek valószínűsítik, hogy a főemlősök hívóviselkedése nem teljesen ösztönös, hanem tanult.

Hardus és kollégái Borneó indonéziai részén, Kalimantan mocsarain át követték az orangutánokat, mikrofonnal a kezükben. Az emberszabásúak háromféleképp adták ki vészhangjaikat: csupán ajkaikkal, illetve egyik kezüket vagy leveleket szájuk elé tartva. A hangokat egy hangstúdióban elemezve a kutatók kiderítették, hogy a három verzió akusztikailag is különbözött egymástól - a "leveles" maximális frekvenciája volt a legalacsonyabb. A nagyobb állatoknak mélyebb a hangjuk, tehát a majmok célja egyértelműen az volt, hogy nagyobbnak hassanak.

Az esőerdőben ritkán lehet teljes egészében megpillantani egy orangutánt, így nagyságát is nehéz felbecsülni. Ezért igen hasznos a hangváltoztatási trükk, a ragadozók ugyanis inkább hang alapján tájékozódnak prédáikról.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását