2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Jóval több a minkanélküli, mint tavaly

Mintegy 6 ezerrel nőtt az elmúlt évhez képest a regisztrált álláskeresők száma júliusban Zala megyében, de a megelőző hónaphoz képest emelkedett az új álláshelyek száma a megyében - közölte Hegyi László, a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ zalaegerszegi kirendeltségének igazgatója.
2009. augusztus 11. kedd 14:56 - HírExtra
Július végén közel 18.500 munkanélkülit regisztráltak, az álláskeresők aránya meghaladta a 13 százalékot. Március óta 18-19 ezer álláskeresőt tart nyilván a munkaügyi szervezet. A megye valamennyi térségében több a nyilvántartott álláskeresők száma, mint az elmúlt évben, a legmagasabb, mintegy 70 százalékos növekedés Zalaegerszegen volt.

Kiss Ambrus, a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ főigazgatója elmondta; ennek egyik oka, hogy megszűnt az élelmiszer-feldolgozóipar a megyében. Ezek az üzemek képesek voltak a nem speciálisan képzett, betanított munkások foglalkoztatására.

A megyében 40 ezren dolgoznak az iparban, 25 százalékukat két nagyvállalkozás - Flextronics és General Electric (GE) - foglalkoztatja. Az élelmiszeripar megszűnése után a vállalati piramisból eltűnt a 700-1.000 embert foglalkoztató középvállalkozói réteg, a meglévő ipari üzemek mindössze párszáz embert tudnak foglalkoztatni.

Hegyi László ismertette: az elmúlt egy hónapban 300-zal nőtt az álláskeresők száma, a növekedés a pályakezdők jelentkezéséből adódott; a nyilvántartott álláskeresők 7 százaléka pályakezdő. A pályakezdők száma júliusra elérte az 1.300-at, az egy évvel korábbinak több mint másfélszeresét. A munkáltatók júliusban 1.450 új álláshelyet - kétszer annyit, mint júniusban - jelentettek be, és 100-zal nőtt a nyilvántartott álláshelyek száma. Július végén 1.250 betöltetlen állás volt a megyében. Az állások mintegy 20-25 százaléka közcélú, támogatott foglalkoztatás.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását