2024. június 1. - Tünde

Egészségügy: "Meddig folytatódhat még ez a káosz?"

Mikola István szerint lehangoló az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szerdán ismertetett jelentése a sürgősségi betegellátás helyzetéről.
2009. augusztus 12. szerda 17:15 - HírExtra
Előkészítetlenül, kapkodva született új szabályozás, amely veszélyes az ellátás biztonsága szempontjából - közölte Mikola István a tisztiorvosi szolgálat intézkedéséről.

"Meddig folytatódhat még ez a káosz?" - tette fel a kérdést az ellenzéki képviselő, aki szerint felmerül az a kérdés is, hogy ha van 13 ilyen kórház, akkor mit fog csinálni a többi súlyponti intézmény.

A politikus úgy látja: a káoszt csak tetézi, hogy a kórházigazgatókat nem értesítették erről a döntésről, nem tekintették át a személyi feltételeket, az intézmények felkészültségét, és az ehhez az ellátáshoz rendelt finanszírozásról sem szóltak.

Mikola István hozzátette, a betegirányítók - háziorvosok, járóbeteg-szakellátók, mentők - sem tudnak arról, hogy nekik más úton-módon kellene a betegeket sürgős esetekben kórházba utalniuk.

Az ÁSZ jelentéséről - amelyben megállapították, hogy az országban jelentősen eltérőek a sürgősségi ellátáshoz való hozzájutás lehetőségei - a Fidesz egészségügyi szakpolitikusa azt mondta: a számvevőszék "elégtelennek minősítette a sürgősségi betegellátást".

Kifejtette: az ÁSZ kiemelte a betegutak tisztázatlanságát, a betegirányítás zavarait, illetve megállapította, hogy a sürgősségi betegellátásban nincs előrelépés. Külön figyelni kell szerinte a jelentés azon kritikájára, hogy háziorvosi szinten szinte nincs sürgősségi ellátás.

Azzal kapcsolatban, hogy egyes megyéknél akár tízszeres különbség is lehet a százezer lakosra jutó sürgősségi ágyak számát figyelembe véve, a szakpolitikus közölte: ennek oka az, hogy a jelenlegi egészségügyi struktúra nem a térségi népegészségügyi trendekhez igazodik.

A jelentés lehangoló, az egészségpolitikának nagyon sok a teendője e területen - állapította meg Mikola István, aki kérdésre megjegyezte, ha a Fidesz kormányra kerül, a 2001-ben elkészített népegészségügyi programot kívánják folytatni.
Forrás: HirExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

fhege
2009. augusztus 12. 17:32
A szakpolitikust rövidítsük. Az elején.
p-Aga
2009. augusztus 12. 17:21
Szép, szép, csak egy probléma van ezzel: sokan emlékszünk még az exminiszter úr "áldásos tevékenységére"!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását