2024. május 18. - Erik, Alexandra

SZDSZ: megalakult a nemzetpolitikai kabinet

Megalakult az SZDSZ kül- és nemzetpolitikai kabinetje - jelentette be a kabinetet vezető Szent-Iványi Istvánnal közös sajtótájékoztatóján Retkes Attila pártelnök szerdán.
2009. augusztus 12. szerda 14:11 - HírExtra
Szent-Iványi István úgy fogalmazott, hogy a nemzetpolitikába beleértik a Magyarországon élő kisebbségek ügyét is, mert véleményük szerint csak akkor lehet hiteles az ország felelősségvállalása a határon túli magyarság iránt, ha fiygelnek az ott élő kisebbségekre is.

Mint mondta, készülő külpolitikai stratégiájuk alapvetően az ország és az Európai Unió jövőjét is meghatározó kérdéskörökre koncentrál. Példaként említette a klímaváltozást, az energiabiztonságot, a bevándorlást, illetve a közös kül- és biztonságpolitikát.
A szerdai ülésen foglalkoztak a februárban elkészített, de még nem jóváhagyott Liberális magyarságpolitika tíz pontja című dokumentummal is.

Ebben megállapítják, hogy Magyarországnak befogadó politikára van szüksége. Az irat kiemeli a kisebbségvédelem és az autonómia fontosságát és állást foglal a kettős állampolgárság kérdésében is - közölte Szent-Iványi István. Azt mondta, hogy véleményük szerint egyéni kérelem alapján, egyéni elbírálással akkor is megadható a kettős állampolgárság, ha a kérelmező nem életvitelszerűen él Magyarországon.

Retkes Attila a sajtótájékoztatón kijelentette, hogy a július 12-i tisztújító küldöttgyűlés óta új korszak kezdődött az SZDSZ életében, most azon dolgoznak, hogy a liberalizmust a lehető legkövetkezetesebben, értékelvű módon, új tartalommal tudják képviselni és megjeleníteni a választók számára.

Hangsúlyozta, hogy az SZDSZ továbbra is a szabadság és a szolidaritás, valamint a liberalizmus pártja marad.

Emlékeztetett arra, hogy a rendszerváltozás idején az úgynevezett kék könyv tartalmazta az SZDSZ szakpolitikai álláspontját, míg 2000-ben a "korszakváltás programjában" foglalták össze az akkori szabadelvű álláspontot. Közölte, hogy most egy harmadik hasonló dokumentumot készítenek, amely a Szabadelvű kérdések-válaszok a 2010-es évekre munkacímet viseli.

Retkes Attila kérdésre válaszolva a költségvetés elfogadásával kapcsolatban azt mondta, hogy a frakció tagjai lelkiismeretük szerint szavaznak majd. Szintén kérdésre azt mondta, nem tud arról, hogy bizalmatlansági indítvánnyal akarnák eltávolítani a frakcióvezetői székből Kóka Jánost. Az országgyűlési képviselőcsoport vezetőjével szemben nem terveznek szankciókat - jelentette ki.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását