2024. május 19. - Ivó, Milán

Majdnem Joy Division

A rocktörténelem egyik legnagyobb hatású zenekara, a brit Joy Division dalai elevenednek meg vasárnap a Sziget fesztivál A38-wan2 színpadán.
2009. augusztus 15. szombat 17:13 - HírExtra
"A Joy Divisiont tartom az independent zenetörténet legfontosabb szereplőjének, a kultikus énekes, Ian Curtis világa nagyon közel áll hozzám. Ha még valaki emlékszik rá, hat-nyolc éve a Sziámi zenekarral játszottunk Joy Division-dalokat a Sziget fesztiválon" - mondta Müller Péter Sziámi.

Az egykori manchesteri posztpunk zenekar, a Joy Division rövid fennállása alatt két stúdióalbumot jelentetett meg; a zseniálisan sötét szövegeiket író, és epilepsziás rohamoktól szenvedő Ian Curtis 1980 májusában öngyilkos lett. Az együttes megmaradt három tagja New Order néven folytatta tovább.

"Katartikus pillanat volt, amikor Szakcsi Lakatos Béla egyszer csak jelezte nekem, hogy nagyon megszerette a Joy Division zenéjét, a repetitív stílus Steve Reich-re és Philip Glass-ra emlékezteti. Vannak szólói az Isolatedben is, de a játéka alapvetően minimál, nagy pontossággal és energiával" - fogalmazott Müller Péter Sziámi a remek dzsesszzenész közreműködéséről.

Az Isolated felállása alapján egyébként egy új magyar supergroup: Müller Péter Sziámi (ének) és Szakcsi Lakatos Béla (billentyűs hangszerek) mellett az Európa Kiadó két tagja, Kirschner Péter (gitár) és Magyar Péter (ütőhangszerek), a Duelként ismert Szabó Attila (digitális effektek, gitárszintetizátor), valamint Bánfi Tibor, a Másfél dobosa játszik benne.

A csapat vasárnap - akárcsak a Zene a rasszizmus ellen című nulladik napi koncerten - kiegészül Duka László gipsy dzsesszhegedűssel, aki az Isolation és a Walked In Line című Joy Division-számban játszik.

"Az Isolated alkalmi formációnak indult, de úgy néz ki, több lesz belőle. Nagyon jól érezzük magunkat együtt. Gasner János halálával a Sziámi zenekarnak vége, és nem is akartam helyette újat. Egy felkérésre játszottunk először: az Ian Curtis életéről szóló, Control című filmet jegyző Anton Corbijn holland fotós-rendező magyarországi fotókiállításának megnyitása alkalmából" - emlékezett az énekes.

Kitért arra, hogy nem egy szokványos tribute-zenekarról van szó; "talán úgy játsszuk a Joy Divisiont, ahogy ők ma játszanák". Hozzátette: a Joy Division nagy újító volt, és ha most is léteznének, nyilván most is újítanának.

Müller Péter Sziámi biztos abban, hogy a formáció stúdióban is rögzíteni fog jó néhány Joy Division-dalt; annál is inkább, mert az Isolated két tagja, Duel és Kirschner Péter is saját stúdióval rendelkezik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását