2024. május 17. - Paszkál

A dohányzás és a stressz a legrosszabb

A betegek szerint az egészséget leginkább veszélyeztető tényező a stressz, a dohányzás és a túlzott gyógyszerszedés - derült ki a GfK LHS HealthCare legfrissebb, 2009 második félévében készült lakossági felméréseiből.
2009. augusztus 18. kedd 17:20 - HírExtra
A betegek mindennapi gyakorlata szerint az egészségesebb étkezéshez általában a több gyümölcs és tejtermék fogyasztása tartozik, a zsír-, a cukor- és a sófogyasztás korlátozása azonban ritkábban valósul meg esetükben. A megkérdezettek a stresszt, a dohányzást és a túlzott gyógyszerszedést tartják a legártalmasabbnak az egészségre. A mozgásszegény és rendszertelen életmód és étkezés a lista végén található.

A krónikus betegek mintegy fele hajlandó változtatni az életmódján gyógyulása érdekében, de ezek a változtatások általában messze vannak attól, ami orvosilag elvárható és kívánatos lenne. A gyakorlat alapján a betegek 70 százaléka részéről már az is komoly változtatás, ha rendszeresen beveszik a gyógyszerüket, és 55 százalék részéről, ha időben elmennek az orvoshoz a következő vizitre. A betegek 12 százaléka vallotta azt, hogy hajlandó kevesebbet dolgozni, illetve kevesebbet enni saját gyógyulása érdekében.

A magyar lakosság kétharmada többet szeretne tudni arról, mit tehet saját egészsége érdekében - derül ki a GfK Hungária LHS HealthCare 2009 első félévében végzett felméréseinek eredményeiből. Egyre nagyobb az információigény a betegek részéről is, hiszen a tünetektől és a betegségtől függően a megkérdezettek 80-90 százaléka igyekszik valamilyen módon tájékozódni a betegségével és az egészségével kapcsolatban.

A néhány napos vagy néhány hétig tartó betegség esetén kevesebben néznek utána a szakemberek által javasolt teendőknek, a többség megelégszik az ellátásuk során kapott információkkal. A krónikus betegek saját maguk vagy hozzátartozóikkal együtt többféle forrásból tájékozódnak, de általában csak szemezgetnek az információk közül, s azokat fogadják el és jegyzik meg, amelyek a legközelebb állnak saját meglévő szokásaikhoz és feltételezéseikhez - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását