2024. május 17. - Paszkál

A dohányszedő gyermekeket is mérgezi a nikotin

A malawi dohányföldeken dolgozó gyermekek ezrei szenvednek nikotinmérgezést: annyi káros anyag jut a szervezetükbe, mintha napi ötven cigarettát füstölnének el.
2009. augusztus 25. kedd 19:25 - HírExtra
A Plan nevű nemzetközi csoport hétfőn tette közzé jelentését, amelyben leírják, hogy az ötéves koruktól a dohányföldeken dolgoztatott gyermekek a nikotinmérgezés tüneteit mutatják. Tetten érhető náluk az erős fejfájás, hastáji fájdalom, izomgyengeség, köhögés és légszomj.

A Hard work, little pay and long hours (Kemény munka, csekély bér és hosszú órák) címet viselő tanulmányból kiderül, hogy a szegény dél-afrikai országban 80 ezerre tehető a dohányföldeken alkalmazott gyerekek száma. A gyermekvédők szerint alig 1,7 dollárért (315 forintért) akár 12 órát is dolgoznak naponta minden védőfelszerelés nélkül.

"A gyerekek beszámoltak róla, hogy fizikai, szexuális és érzelmi erőszaknak is ki vannak téve. Azért dolgoznak, hogy fenntartsák magukat, családjukat, és fizethessék az iskolázásuk költségeit" - szerepelt a jelentésben.

A 13 millió malawi fele él a szegénységi küszöb alatt, napi egy dollárnál kevesebből.
A "zöld aranynak" nevezett dohány az ország külföldi bevételének 70 százalékát teszi ki, és közel félmillió embernek ad munkát.

A gyermekkori nikotinmérgezés hosszú távú hatásait még nem dolgozták fel, ám abban megegyeznek a tudósok, hogy súlyos következményei vannak a fejlődésben levő szervezet és idegrendszer számára.

A Plan felszólította a malawi kormányt, hogy "szerezzen érvényt a törvénynek", és ha már nem lehet elkerülni a gyermekmunkát, legalább teremtsen tisztességes és biztonságos munkafeltételeket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását