2024. június 1. - Tünde

Merkel kompromisszumokat vár Izraeltől

Izraelnek a jelenleginél nagyobb kompromisszumkészséget kell tanúsítania a közel-keleti béke érdekében - fejtette ki a német kancellár egy szerdai interjúban.
2009. augusztus 26. szerda 21:34 - HírExtra
Angela Merkel az N24 hírtelevíziónak nyilatkozott abból az alkalomból, hogy csütörtökön Berlinben tárgyalóasztalhoz ül Benjamin Netanjahu izraeli kormányfővel. A megbeszélésen minden bizonnyal szó lesz a ciszjordániai zsidó telepek ügyéről. A nyugati országok - élen az Egyesült Államokkal - régóta követelik Izraeltől, hogy fagyassza be a telepek építését. Ez volt a fő téma az izraeli miniszterelnök és George Mitchell amerikai különmegbízott maratoni, négyórás londoni megbeszélésén is.

A felek nem szolgáltak konkrétumokkal az egyeztetés után. A Háárec című izraeli újság értesülése szerint nem sikerült közös nevezőre jutniuk.

A The Guardian című brit lap közben azt írta, körvonalazódik a kompromisszum Izrael és az Egyesült Államok között. Az újság értesülése szerint ennek lényege, hogy Washington Nagy-Britannia és Franciaország támogatásával eléri, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa szélesítse az Iránnal szembeni büntetőintézkedések körét, cserébe Izrael részlegesen hajlandó lenne befagyasztani a zsidó telepek bővítését. A részlegesség azt jelentené izraeli források szerint, hogy nem indulnának új építkezések, elkészülne viszont az a 2500 lakás, amelynek építését már megkezdték.

Benjamin Netanjahu Londonban ismét elutasította azt a követelést, hogy állítsák le a zsidó telepek építését Kelet-Jeruzsálemben. A városrészt a palesztinok leendő államuk fővárosának tennék meg. A palesztinok szerint a majdani független palesztin állam területén létesült zsidó telepek a közel-keleti béke akadályát jelentik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását