2024. június 1. - Tünde

Az állami cégek csak "kifizetőhelyek"?

Az MDF felszólítja a közfeladatokat ellátó állami vállalatokat, hogy hozzák nyilvánosságra a felügyelőbizottsági ülések jelenléti íveit, mert ki kell derülnie, kik azok, akik felveszik az adófizetők pénzét, majd szemet hunynak a százmilliós végkielégítések felett.
2009. augusztus 28. péntek 11:13 - HírExtra
Az MDF úgy látja, állami vállalatok sokasága működik kifizetőhelyként - dacára annak, hogy a társaságok nagy része veszteséges. Ennek egyszer és mindenkorra véget kell vetni, a rendteremtést pedig a gazdálkodás tisztaságáért felelős felügyelőbizottságoknál kell kezdeni - hangsúlyozza közleményében Csapody Miklós.

A politikus közlése szerint elég csak a BKV-ra gondolni, ahol a felhalmozott 80 milliárdos adósság mellett 2007 óta mintegy 3,3 milliárd forintot költöttek a távozó tisztségviselők, alkalmazottak utolsó tiszteletdíjára. Mint hozzátette, az arcpirító végkielégítésekért a közlekedési vállalat igazgatótanácsa mellett egyértelmű felelősség terheli a felügyelőbizottságot is, hiszen ki kellett volna szűrnie az indokolatlan mértékű kifizetéseket.

Csapody Miklós kiemelte: az elmúlt hetek sorozatos végkielégítési botrányai rávilágítottak arra, hogy az állami vállalatok felügyelőbizottságai szándékosan vagy mulasztásból, de nem végzik rendesen a munkájukat. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy a bizottsági tagok százezres fizetéseket vesznek fel havonta, miközben sokuk még csak részt sem vesz a testületi üléseken.

Ahogyan Havas Szófia szocialista politikus fogalmazott: "Mindazok a képviselőtársaim, akik egyébként szabadlábon vannak, azok bizony nem igazán szoktak, vagy legalábbis sokan közülük nem szoktak eljárni a felügyelőtanácsi ülésekre" - írta a közleményben az MDF-es politikus.

Közlése szerint érdemi kontroll hiányában annyi pénzt lehet kiosztani az állami vállalatokban, amennyit nem szégyellnek. A Magyar Demokrata Fórum szerint meg kell vizsgálni, hogy a pártok által delegált bizottsági tagok milyen gyakorisággal vettek részt az üléseken és milyen tevékenységet fejtettek ki a testületek munkájában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását