2024. május 17. - Paszkál

OKM: Nem lesz idén elvonás a felsőoktatásban

Sem új zárolás, sem új elvonás nincs a felsőoktatásban az idei évre, az intézményeknek maradványképzési kötelezettségük van, amely ismert előttük - mondta Manherz Károly, az oktatási tárca felsőoktatási szakállamtitkára.
2009. augusztus 28. péntek 17:24 - HírExtra
A felsőoktatási intézményeknek az idei évre összesen mintegy 36 milliárd forintos maradványképzési kötelezettségük van, ezt az összeget 2010. január 1-től felhasználhatják - mondta a szakállamtitkár.

Manherz Károly közlése szerint a felsőoktatási intézményekkel tárgyaltak arról, mekkora összeget és miből tudnak e célra elkülöníteni. A felsőoktatási intézmények nyilatkoztak arról, hogy a maradványképzési kötelezettségüknek támogatásból, bevételből vagy más forrásukból tennének eleget.

Ez nem elvonás, ez a pénz ott marad az intézményeknél - közölte Manherz Károly, hozzátéve: nincs szó arról, hogy az intézmények ne tudnának fűtésszámlát fizetni vagy egyéb gondok merülnének fel - tette hozzá.

Pósán László, a Fidesz országgyűlési képviselője pénteken azt mondta az MTI-nek, hogy várhatóan összesen mintegy negyvenmilliárd forintot kell zárolniuk a felsőoktatási intézményeknek még az idei évben, az összeg az oktatás színvonalát is hátrányosan befolyásolhatja.

Az Országgyűlés oktatási és tudományos bizottságának tagja azt mondta, információi szerint a Debreceni Egyetem és a hasonló nagyságrendű intézmények számára ez az intézkedés 2-3 milliárd forintos hiányt jelenthet. Ez a nagyságrend - ha az egészségügyi finanszírozást nem számítják bele - az intézmények büdzséjének 5-10 százaléka is lehet.

Pósán László szerint az intézkedés azzal járhat, hogy csúszik például a közüzemi számlák kiegyenlítése, a szerződéssel alkalmazásban állók díjazásának a kifizetése, vagy érintheti a pályázaton elnyert pénzek felhasználását. Hátrányosan érintheti a zárolás az oktatási tevékenységet is, a könyvtárállomány bővítését, vagy például visszafoghatják a laborok használatát az intézményekben, de elképzelhető a fűtés visszafogása is a későbbiekben - mondta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását