2024. május 17. - Paszkál

Sok önkormányzatnak nincs már pénze a lakások felvásárlására

Sok önkormányzat nem tud élni elővásárlási jogával, mert nincs pénze arra, hogy megvegye azoknak az ingatlanjait, akik nem tudják fizetni lakáshitelük törlesztőrészleteit.
2009. augusztus 28. péntek 07:16 - HírExtra
Augusztus 21-én lépett hatályba a lakáshitelesek megsegítését célzó törvény rendelkezése, amely elővásárlási jogot biztosít az önkormányzatoknak, hogy a területükön kényszerárverezésre kerülő ingatlanokat megvásárolják és azokat a korábbi tulajdonosoknak bérbe adják.

Pest megye önkormányzatainak többsége egyelőre még csak tájékozódik a lehetőségről. A legtöbb helyen nincs saját forrás a vásárlásra és nem szeretnének újabb hiteleket felvenni.

A megyében megkérdezett nagyobb városok közül csak Budaörs tervezi, hogy valamilyen módon segít a hiteltörlesztést fizetni nem tudó helyieknek, bár eddig csak hárman jelezték ebbéli igényüket. Vágó Csaba, az önkormányzat kabinetvezetője elmondta: a képviselő-testület négy alternatívát vetett fel a kivitelezésre, hogy melyik lesz a "befutó", szeptemberben döntik el. Nehezíti ezt, hogy hiába keresték meg a helyi bankokat számokat és elmaradt hitelösszegeket kérve (név nélkül), érdemi válasz sehonnan sem érkezett. Van ugyan némi költségvetési mozgásterük, ám ez önmagában kevés lenne, ha tömegesen jelentkeznének eladósodott ingatlantulajdonosok. Az egyik alternatíva, hogy 10 éves kamatmentes kölcsönt adna az önkormányzat az eredeti és a megemelt havi törlesztőrészlet különbözetének fedezésére, de elképzelhető olyan eset is a későbbiekben, amikor csak a gyors elővásárlás jelenthet megoldást. A szociális iroda és Vagyonigazgatóság közösen kezeli majd az adósok problémáját.

A 900 millió forintos működési hiánnyal küszködő érdi önkormányzatnak semmiféle anyagi eszköze nincs az esetleges vásárlások lebonyolítására, eddig ilyen igény nem is érkezett hozzájuk - mondta Szegedi János alpolgármester, aki magát az ötletet is kérdésesnek nevezte. Közlése szerint az egykori önkormányzati lakásoktól épp azért szabadultak meg, mert a lakók nem fizették rendesen a bérleti díjakat, ami komoly veszteséget okozott nem egy településnek. Mi a garancia arra, hogy ebben a nehéz gazdasági helyzetben befolynának az önkormányzat által megvett, majd bérbe adott otthonok után fizetendő díjak? - tette fel a kérdést.

Elsősorban elvi aggálya van az ilyen lakások megvásárlása kapcsán Dunaharaszti polgármesterének. Szalay László (MSZP) szerint ez a lépés egyet jelentene a kiszolgáltatott emberek helyzetével való visszaéléssel. Már csak azért is, mert nyilván sokkal olcsóbban juthatna hozzá az önkormányzat ezekhez az ingatlanokhoz, mint amennyiért a tulajdonos korábban megvette azokat. Közölte: átgondolják a lehetőséget, döntésre valószínűleg csak jövőre kerülhet sor. A büdzsében nincs tartalékuk e célra, igaz, eddig még egyetlen helyi lakos sem jelentkezett segítségért.

Semmiképp sem venne fel újabb hitelt, s 10-15 éve kifizetetlen számlái sorát sem gyarapítaná az 1500 lakosú Tinnye - mondta Bak Ferenc (független) polgármester. Egyelőre se igény, se pénz nincs az elővásárlási jog érvényesítésére - összegezte. Tudomása szerint a legtöbb önkormányzat hasonló kutyaszorítóban van, legfeljebb a "gazdag" települések költhetnek a nehéz helyzetbe került hitelesek támogatására. Igaz, ott a lakosok zöme jobban él, s tudja fizetni banki tartozásait.

A Bács-Kiskun megyében megkeresett önkormányzatok sem tudnak élni elővásárlási jogukkal. Kecskeméten már elhelyeztek egy többgyerekes nőt, aki nem tudta fizetni lakásának törlesztőrészletét és kilakoltatásra várt - mondta Balázs Tímea, a polgármesteri hivatal jogi osztályának vezetője. Olyan, kvázi krízislakásként is használható bérlakást tudnak bérbe adni, amelynek bérlőjét egyedi kérelem alapján a polgármester jelöli ki.

Ezek kisebb alapterületűek, a nagyobb családok elhelyezésére nincs megfelelő bérlakásuk. Kiemelte: jelenleg arra nincs fedezet, hogy az önkormányzat éljen elővásárlási jogával. Vizsgálják, hogy a Magyar Fejlesztési Bank által nyitott hitelkeret-lehetőséggel miként tudnak élni, de ha azt igénybe akarják venni, közbeszerzési eljárást kell kiírni. Olyan helyi rendeletek módosítására is szükség van, amelyek lehetővé teszik a kérelmek elbírálását, illetve azt, hogy határozatlan időre is bérbe lehessen adni önkormányzati bérlakást. Kecskeméten az október 2-ai közgyűlésre készítenek előterjesztést ebben a témában.

Vincze Miklós, Kerekegyháza jegyzője elmondta, az önkormányzatnak nincs pénzügyi fedezete arra, hogy éljen elővásárlási jogával. A kisvárosban eddig a törlesztőrészlet ki nem fizetése miatt árverezésre nem került sor.

Kusztos Mónika, Szabadszállás jegyzője közölte: nem tudnak arról, hogy valakinek a lakása árverezés előtt állna azért, mert nem tudja fizetni a törlesztőrészletet. A település költségvetése nem teszi lehetővé, hogy éljen elővásárlási jogával, ha érkezik ilyen kérelem, arról a képviselő-testületnek kell döntést hoznia.

Várnai László, Kiskunhalas polgármestere arról értesítette az MTI-t, hogy a város nem szándékozik élni elővásárlási jogával.

Fejér megye két nagyvárosában, Székesfehérváron és Dunaújvárosban még nem született döntés a lakáshitel miatt nehéz helyzetbe kerülők lakásának megvásárlásáról, ehhez mindkét helyen közgyűlési határozatra van szükség.

A megyeszékhelyen eddig egyetlen érdeklődő kereste fel a Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Irodát ilyen ügyben, neki is azt a választ tudták adni, hogy meg kell várni, miként dönt a közgyűlés - mondta Kincses Zsolt Dávid irodavezető.

Dunaújvárosban még nincs napirenden a kérdés, érdeklődés sem volt a témában - közölte Fábos Zsolt, a polgármesteri hivatal sajtóreferense.
Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását