2024. május 18. - Erik, Alexandra

Az oktatás is van akkora szakmai válságban, mint a gazdaság?

A magyar gazdaságot érő csapásként értékeli a közoktatás színvonalának romlása miatti szakemberhiányt Kroó Norbert, a Rátz Tanár Úr Életműdíj pályázatát kiíró Alapítvány a Magyar Természettudományos Oktatásért kuratóriumának elnöke, ezért a pedagógusok megbecsülésének helyreállítását sürgeti.
2009. szeptember 8. kedd 14:55 - HírExtra
A Rátz Tanár Úr Életműdíj kilencéves története alatt soha nem volt annyira fontos a pedagógus társadalom megbecsülésének kinyilvánítása a gazdasági elit képviselői részéről, mint napjainkban – fogalmazott a Magyar Tudományos Akadémián megtartott kuratóriumi ülésen Kroó Norbert.

Arról is beszélt, hogy "ijesztő mennyiségű pénz ömlik ki (...)értelmetlenül az államkasszából", ugyanakkor az oktatásügy évek óta jelentős finanszírozási gondokkal küzd. A tanárok állami megbecsülésének hiánya odáig vezetett, hogy a tehetséges fiatalok körében a pedagóguspálya iránti érdeklődés szinte teljesen megszűnt. Ennek következményeként hamarosan olyan pedagógusok tanítják majd a gyermekeket, akik az oktatott tárgykörben maguk is komoly ismerethiánnyal küzdenek - tette hozzá Kroó Norbert.

A kuratóriumi elnök a legsürgősebb tennivalókat három pontban foglalta össze: a pedagógus szakma javadalmazási rendszerének azonnali átdolgozása; az állami elit- és tömegképzés különválasztása; a tehetségkutatás és -gondozás területi intézményrendszereinek hatékonyabb működtetése.

Kroó Norbert az elitoktatás háttérbe szorítását "az oktatáspolitika legnagyobb baklövésének" nevezte, de véleménye szerint "megfelelő, jól elkülönült felzárkóztatási programok híján a tömegképzés is nagy bajban van".

A személyenként egymillió forintos díjat idén is két-két fizika-, matematika-, kémia- és biológiatanár nyerheti el. A középiskolák, szülői munkaközösségek, volt és jelenlegi tanítványok szombatig jelölhetnek a díjra a www.ratztanarurdij.hu címen letölthető űrlapon. A novemberben átadandó díjak nemcsak az üzleti élet elismerésének és köszönetének, hanem a szakma iránti szolidaritásnak a jelképei is - mutatott rá a közlemény.

A díj névadója Rátz László (1863-1930), a Fasori Evangélikus Gimnázium legendás hírű tanára, akinek nevéhez számtalan tehetség műszaki és tudományos pályára állítása fűződik. Éveken át a Középiskolai Matematikai Lapok szerkesztője volt, javarészt neki köszönhető a matematikatanítás hazai reformja.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

p-Aga
2009. szeptember 8. 16:35
Hát ez mondjuk, eléggé kétélű dolog. Meg kellene becsülni a jó tanárt, de ki mondja meg, hogy ki az? Az az iskolaigazgató, aki a dilettáns önkormányzóság meghosszabbított keze, vagy azok a diákok, akiket ugyan jól meghajtott, de legalább tanulhattak tőle valamit.

Másik gond az, hogy akik manapság végeztek, többségük rátermettségéről jobb nem is beszélni.

Aki erre a helyzetre megoldást tud, az megérdemli, hogy szentté avassák.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását