2024. május 18. - Erik, Alexandra

Pénzt csak az arra érdemes egyetemek kapnak?

Az oktatási miniszter azt javasolja a felsőoktatás szereplőinek, hogy dolgozzanak ki szigorú pályázati feltételrendszert az arra érdemes intézmények fokozott támogatása érdekében.
2009. szeptember 8. kedd 13:25 - HírExtra
Az MTI kérdésére az oktatási tárca vezetője elmondta, hogy tervei szerint az alap összege nem lesz alacsonyabb, mint a felsőoktatásnak jutó mintegy 200 milliárd forintos állami költségvetési keret tíz százaléka. Ugyanakkor a konkrét összeg a pályázati feltételrendszer kialakítása után határozható meg - tette hozzá.

Hiller István hangsúlyozta: mindez azért szükséges, hogy Magyarország az úgynevezett bolognai folyamathoz kapcsolódva, a partnerországokkal együttműködve sikeresen küzdjön Európa és az Európai Unió felsőoktatásának, kutatásának fejlesztéséért. Mindezt annak érdekében, hogy fel tudja venni a versenyt a tengerentúli, illetve a távol-keleti felsőoktatással, az ott folyó kutatómunkával.

Arról is szólt, hogy miközben maga sem ért egyet a bolognai folyamat, vagyis az egységes európai felsőoktatási térség megvalósításának egyes elemeivel, mindenképpen előnyt jelent az azt jellemző mobilitás és átjárhatóság. Ugyanakkor a folyamat szereplőjeként a magyar oktatáspolitika sokkal nagyobb eséllyel törekedhet korrekciókra, mintha nem venne benne részt - szögezte le.

Az aktív magyar oktatáspolitika elismerését jelzi az is, hogy jövő tavasszal Magyarországon és Ausztriában rendezik meg, negyven ország képviselőinek részvételével, a Bologna-folyamat európai csúcskonferenciáját - mondta Hiller István.
A miniszter felidézte, hogy 1990-től 2006-ig a felsőoktatás tömegessé alakítása állt a középpontban.

Miközben 1990-ben csupán 108-ezren tanultak egyetemeken és főiskolákon, addig az idén 386 ezer hallgatót tartanak nyilván, ami szinte megegyezik a 2005/2006-os adattal. Azóta tehát a mennyiség helyett egyre inkább a minőségre helyezi a hangsúlyt a magyar oktatáspolitika - mondta. Ezt jelzi az is, hogy az elmúlt fél évtizedben olyan mértékű infrastruktúra-fejlesztés történt a magyar felsőoktatásban, mint soha a második világháború óta - tette hozzá.

Magyarországnak értékes nyersanyagok, gyémántbányák és olajmezők híján fokozott előnyt jelent a megszerzett tudásra és az innovációra építeni, vagyis mindez nemcsak érdeke, hanem lehetősége is az országnak - mondta tanévnyitó beszédében Hiller István.

A Károly Róbert Főiskolán agrár és vidékfejlesztési-, valamint gazdálkodási karon mintegy 15 ezer diákot oktatnak, többségüket távoktatás keretében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását