2024. május 19. - Ivó, Milán

Fidesz: Szilvásy az igazi vesztes

A bíróság Szilvásy György mindössze egy kérésének adott helyt csütörtöki ítéletében, és őt kötelezte nagyobb részben a Pokorni Zoltán ellen indított per költségének megfizetésére.
2009. szeptember 10. csütörtök 20:14 - HírExtra
A Fővárosi Bíróság csütörtökön hozott nem jogerős ítéletében arra kötelezte Pokorni Zoltánt, a Fidesz alelnökét, hogy sajtótájékoztatón "fejezze ki sajnálkozását" azért, mert megsértette Szilvásy György volt titokminiszter jó hírnevét.

Az ítéletben elhangzott: az alperes Pokorni Zoltán 2007. október 3-án tartott sajtótájékoztatóján valótlanul állította, miszerint Szilvásy György arra utasította titkárát, hogy fenyegesse meg a HVG Online szerkesztőjét, és ezzel megsértette a felperesnek a jó hírnév védelméhez fűződő személyiségi jogait.

A bíróság kötelezte Pokorni Zoltánt, hogy elégtételként sajtótájékoztatón ismertesse az ítélet rendelkező részét és "a megállapított jogsértésért fejezze ki sajnálkozását".

A Fidesz csütörtök délután az MTI-nek küldött közleményében hangsúlyozta: a bíróság ítélete szerint "Szilvásy György vádaskodásai nem voltak helytállóak, jogalap tekintetében döntő mértékben nem ő lett annak a személyiségi jog megsértése miatt indított pernek a nyertese, amelyet Pokorni Zoltán ellen egy 2007. október 3-i sajtótájékoztatója miatt indított".

Szilvásy György egymillió forint nem vagyoni kártérítést követelt Pokorni Zoltántól a 2007. október 3-ai sajtótájékoztatóján elhangzottak miatt. A felperes azt sérelmezte, hogy a Fidesz alelnöke akkor azt mondta róla: telefonon fenyegetéssel próbálta rávenni a 2007 szeptemberében a hvg.hu-nak nyilatkozó Topolánszky Ákost véleménye elhallgatására, valamint munkatársával felhívatta Hirschler Richárdot, a hírportál vezetőjét, akit megfenyegettetett.

A Fidesz közleményében az olvasható: a bíróság elfogadta Topolánszky Ákos tanúvallomását, amelyben megerősítette, hogy Szilvásy György személyesen hívta fel és fenyegette meg, hogy ha nem vonja vissza nyilatkozatát, egy közleményt fog kiadni a lejáratására.

"A bíróság mindössze abban adott helyt Szilvásy kérelmének, hogy nem utasította saját titkárát a HVG Online szerkesztőjének megfenyegetésére. Ezzel kapcsolatban az általa követelt egymillió forintos kártérítést sem ítélte neki meg a bíróság, sőt őt, mint felperest kötelezte nagyobb részben a perköltség megfizetésére" - írták.

Hozzátették: Szilvásy Györgynek azt az állítását, hogy a Pokorni Zoltán sajtótájékoztatón elhangzottak miatt nem került be Gyurcsány Ferenc távozása után az új kormányba, "egészen abszurdnak, sőt megmosolyogtatónak" tartják, "nem véletlen, hogy a Fővárosi Bíróság elutasította az ezzel kapcsolatos keresetét is" - fűzték hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását