2024. május 4. - Mónika, Flórián

Az ENSZ nem félt kimondani

Az ENSZ vizsgálóbizottsága szerint az izraeli hadsereg és palesztin fegyveresek is követtek el háborús és feltehetően emberiesség elleni bűnöket a közelmúltbeli gázai válság során.
2009. szeptember 16. szerda 06:45 - HírExtra
Richard Goldstone, a tényfeltáró bizottság vezetője kedden New Yorkban sajtótájékoztatón ismertette közel 600 oldalas jelentésük főbb megállapításait. "A bizottság megállapította, hogy az izraeli fegyveres erők a háborús és bizonyos vonatkozásban feltehetően emberiesség elleni bűnökkel felérő akciókat hajtottak végre" a Gáza övezetben vívott háromhetes hadművelet során - jelentette ki Goldstone.

Hozzátette, hogy az izraeli civil célpontok elleni rakétatámadásokkal a palesztin fegyveresek ugyancsak háborús és feltehetően emberiesség elleni bűnöket követtek el.

Az izraeli külügyminisztérium visszautasította és részrehajlónak minősítette a bizottsági jelentést. Kedden kiadott közleményében a minisztérium leszögezte, hogy Izrael nem ítélte hasznosnak az együttműködést a Goldstone vezette bizottsággal, mert annak mandátuma "nyilvánvalóan elfogult volt, és semmibe vette a Dél-Izraelben élő civil lakosságot sújtó rakétatámadások ezreit".

A Gázai övezetet ellenőrző Hamász iszlamista szervezet kedd esti közleményében politikai indíttatásúnak, kiegyensúlyozatlannak és tisztességtelennek nevezte a jelentést, amely szerinte "egyformán kezeli a bűnöket elkövetőket és az azoknak ellenállókat".

Goldstone azt javasolta az ENSZ Biztonsági Tanácsának, hogy szólítsa fel Izraelt "független és a nemzetközi normáknak megfelelő" vizsgálatok lefolytatására az esetleges háborús bűnökkel kapcsolatban, és állítson fel emberjogi szakértőkből álló bizottságot az összes ilyen eljárás ellenőrzésére. Ha Izrael ezt nem teszi meg, a Biztonsági Tanács a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság ügyészsége elé utalhatja az ügyet.

Izraelben eddig több mint száz panasz alapján indítottak vizsgálatot a gázai hadműveletben részt vevő katonák ellen, s ennek következményeként 23 esetben tettek jogi lépéseket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását