2024. május 4. - Mónika, Flórián

Rendkívül kényes terepen harcol az Al-Kaida és Amerika

Szomáliában csapott le egy amerikai különleges osztag az egyik Al-Shabab és egyben Al-Kaida vezére. A beavatkozás mind a terroristaszervezetet, mind Amerikát átgondolásra ösztökéli - Szomáliát pedig még nagyobb káosszal fenyegeti.
2009. szeptember 16. szerda 08:09 - Pásztor Balázs
Spontán az égből

Hétfőn igen furcsa dolog történt Szomáliában, a kormányellenes, szélsőséges iszlamista Al-Shabab (az Ifjak) uralom alatt álló Barawe városa melletti úton. Bár az információk még nem száz százalékosan tisztázottak, de a szemtanúk, a szomáliai kormány és az amerikai képviselők információi alapján a következő dolog történt: két dzsipben négy külföldről importált és ott kiképzett Al-Shabab harcos furikázott valahova. Hirtelen egy - vagy több - harci helikopter jelent meg az égbolton, szitává lőtték az első kocsit, majd a másodikra is rálőttek. Aztán leszálltak, és az elsőből egy hullát, a másodikból pedig a sebesülteket nyalábolták föl és elhúztak.

Mivel a szomáliai kormánynak nincsenek harci helikopterei, a hadurak pedig nem lépik át a saját körzetüket - és az északi autonóm térségektől is fényévekre volt az akció - így annyi biztos volt, hogy valamely külső erő művelte mindezt. Mivel a helikoptereken felségjelzést nem láttak, így kezdetben mindenki a közelben állomásozó, kalózellenes francia tengerészetet, és az ő helikoptereiket említette. Aztán a heves francia tagadás után az amerikai felsőbb körökből több egyértelmű kijelentés utalt arra, hogy az USA állt az akció mögött - igaz a Pentagon még mindig nem hajlandó nyilatkozni az ügyben.

Az akcióra szerintük azért volt szükség, mert információjuk szerint a konvojban tartózkodott Szaleh Ali Szaleh Nabhan, akinek feltételezett holttestét el is szállították. Nabhant világ-szinten körözték az amerikaiak, mert részt vett egy, a kenyai és a tanzániai amerikai nagykövetség elleni merényletekben még 1998-ban. Igaz utána sem nyugodott, hisz hozzá köthető a Kenyában felépített, de egy izraeli üzletember tulajdonában lévő szálloda elleni 2002-es robbantásos merénylet, amely során 16-an haltak meg. Szintén ő volt a kitervelője annak az akciónak, amely során turistákkal telerakott izraeli chartergépekre lőttek ki rakétákat - szerencsére sikertelenül.

Terroristák fészke

Az akció azért is jelentős, mert egyre több katoni jelentés szerint Szomália a terroristák mennyországa - mint egykor Afganisztán - és az Al-Kaida második bázisa. Bár a térség felét uraló Al-Shabab nem köthető teljesen a rettegett csoporthoz, de tagadhatatlan hogy mind ideológiai, mind kézzelfogható támogatást kapnak a szervezettől: leginkább külföldi fanatikusokat és kiképzést. Sokak szerint az Ifjak Oszama terrorszervezetének hatására fogtak bele az öngyilkos merényletekbe - ami pár hónappal ezelőttig ismeretlen volt Szomáliában. Ami azt jelenti, hogy a befolyás egyre erősödik

Amerika szerint még négy, Al-Kaidával kapcsolatos terrorvezér rejtőzködik Szomáliában: Fazul Abdullah Mohamed fején 5 millió dolláros vérdíj van, az egyik leginkább körözött terrorista a világon. Kulcsszerepet játszott többek közt a 240 ember halálával járó kenyai és tanzániai merényletekben, 1998-ban. Feltételezhetően jelenleg 37-39 éves, a bombakészítés és az álcázás nagymestere. Legalább öt nyelven beszél folyékonyan és számtalan útlevéllel, valamint személyazonossággal rendelkezik. Abu Talha al-Sudani szudáni robbantás-szakértő, aki a 2002-es kenyai bombamerényletet hangszerelte, és a Hezbollahnak is többször besegített.

Sheikh Hasszan Dahir Aweys egyike azon 189 embernek, akiket az egyesült államok a szeptember 11-ei merénylet után terroristának nyilvánított, és vagyonát lefoglalta - de az ENSZ terroristákat támogató listáján is rajta van. Feltételezések szerint hatvanas évei végén vagy hetvenes évei elején jár, volt szomáliai ezredes, aki egykor egy börtönt igazgatott. Több katonai osztag vezetője volt, jelenleg egy lázadókhoz tartozó kiképzőtábort üzemeltet - valahol. Az Al-Kadia kapcsolatokat nyilvánosan visszautasította.

Sheikh Hasszan Turki pedig az al-Takfir wal-Hijra nevezetű, Szomáliában a lázadók oldalán tevékenykedő, rendkívül erőszakos katonai szerv vezetője - legalábbis a hírszerzés szerint. Több befolyásos radikális döntéshozó szerv tagja, és feltételezhetően Ras Kamboniban vezet egy kiképzőtábort.

Belső következmények


Tevegyilkosok
Szomália fővárosában, Mogadishuban több mint háromezer Afrikai Uniós békefenntartó állomásozik - több mint egy éve nagyrészt nekik köszönhető a kormány létezése is. Mivel több hónapja mindennapos tűzharcban vannak a szomáliai lázadókkal, így idegeik már kikészültek. Legalábbis ezzel magyarázza szóvivőjük azt az esetet, hogy vasárnap este az AU katonák szitává lőttek 11 tevét, mert a közeledő csörtetésükből felkelőknek gondolták őket, és nem láttak túl jól a sötétben.
Hogy Amerika fent említett másik négy vezető levadászását is tervezi-e, egyre inkább kérdéses. Minden esetre a katonai akció nem jött épp jókor: a kormány igencsak gyenge lábakon áll, de már kezdett részleges sikereket elérni a lázadókkal szemben. Azonban az egyik legnagyobb érve a lázadóknak az idegenek elleni harc volt, ami alapját az amerikai légicsapások és az Etióp kormányerők erőteljes szomáliai jelenléte szolgáltatta. Azonban amióta az etiópok kivonultak, és az amerikaiak felhagytak a katonai támogatással, azóta a lázadók támogatottsága is erősen meggyengült - főleg mióta ők hívnak be idegen iszlamistákat.

A szomáliai kormány és népe erőteljesen dicsérte az akciót, fel sem emlegetve légterének megsértését - már akkor is, amikor még nem volt világos, hogy ki áll az akció mögött. „Köszönjük a helikoptereknek, akik megölték az Al-Shabab idegen harcosait. Isten madarakat küldött azokra akik elpusztították a szent Ka’ba-t egy évezreddel ezelőtt. Ugyanígy, Isten most bombázókat küldött a Shabab ellen. Reméljük, hogy még több légi-eszköz jön, és elpusztítja az Al-Shabab maradékát, akik meggyalázzák az iszlámot és szomáliaiak ezreit mészárolják le” - mondta Sheikh Abdullahi Sheikh Abu Juszuf, a befolyásos Ahlu Sunna szóvivője.

Ha Amerika ismét segíti a szomáliai kormányt, akkor a lázadók újabb támogatókat kaphatnak, ami csak tovább nyújthatja a már így is 19 éve tartó polgárháborút. Ugyanakkor az amerikai segítség azt is jelentené, hogy az Al-kaidának már nem jelentene biztos bázist Szomália, és egy újabb országot kellene keresnie, ahol elrejtheti embereit, vagy képezheti fanatikusait.

Azonban az is igaz, hogy az amúgy is háború-ellenes amerikai közvélemény nem venné jó néven egy újabb front megnyitását, így az amerikai kormánynak mérlegelnie kell ennek a társadalmi következményeit is. Főleg most, mikor tervezett egészségügyi reformok miatt Obama népszerűsége sosem látott mértékben csökken.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását