2024. május 18. - Erik, Alexandra

Az EP-ben nem kerül napirendre a nyelvtörvény

Nem kerülhet napirendre az Európai Parlamentben a szlovák nyelvtörvényről tervezett vita, jóllehet Szájer József (Fidesz) javaslatára a csütörtöki házbizottsági ülésen (a frakcióvezetők ülésén) Joseph Daul néppárti frakcióvezető kezdeményezte, hogy a parlament tárgyaljon meg egy erről szóló határozati javaslatot.
2009. szeptember 17. csütörtök 20:03 - HírExtra
Mint a közlemény fogalmaz, "sajnálatos módon a szocialista és a konzervatív képviselőcsoport jelenlévő képviselői nem támogatták a fideszes és a határon túli magyar képviselőket is magában foglaló néppárti frakció javaslatát".

"A szocialista és a konzervatív 'nem' újból figyelmeztet: az ott dolgozó magyar képviselők nem azt cselekszik, amiről a magyarországi közvéleményt igyekeznek meggyőzni" - áll a szövegben, amely szerint a fideszes képviselők "tovább küzdenek azért, hogy az Európai Parlament határozatot hozzon a szlovák nyelvtörvény ügyében, és elvárják, hogy ezen törekvéseiket a szocialista és konzervatív magyar képviselők tettekkel is támogassák".

Tabajdi Csaba, az MSZP EP-delegációjának vezetője az MTI megkeresésére visszautasította a Fidesz "hatalmi arroganciáját".

Kijelentette, hogy a kezdeményezés előkészítetlen volt, hiszen a szocialista frakciót például csak a házbizottsági ülés előtt egy órával tájékoztatták róla. Ha a Fidesz a lépést komolyan gondolja, időben és megfelelő formában meg kellett volna keresnie a szocialista képviselőket - tette hozzá.

Tabajdi leszögezte: ha a Fidesz nem hajlandó korrekt együttműködésre, fennáll a veszélye, hogy egyoldalú kezdeményezéseihez nem tudja összegyűjteni a parlamenti többséget.

Elmondta még azt is, hogy a kezdeményezésnek az elnökök konferenciájáról szóló hivatalos jegyzőkönyvben sincs nyoma.

Visszautasította Tabajdi Csaba a Fidesznek a közvélemény tájékoztatásával kapcsolatos minősítését is. Emlékeztetett egyebek között arra, hogy elsőként írt levelet a nyelvtörvény ügyében Leonard Orban uniós biztosnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását