2024. május 19. - Ivó, Milán

Nem volt képben az EBESZ-főbiztos?

Bölcskei Gusztáv szerint nem volt mindenben kellően tájékozott az EBESZ kisebbségi főbiztosa azon a keddi budapesti megbeszélésen, amelyen a magyarországi történelmi egyházak vezetőivel folytatott tárgyalásokat a szlovákiai nyelvtörvénnyel kapcsolatban.
2009. szeptember 17. csütörtök 19:52 - HírExtra
A Magyarországi Református Egyház zsinata lelkészi elnökének álláspontjáról a zsinat kommunikációs szolgálata csütörtökön tájékoztatta az MTI-t.

A közlemény szerint az egyházi vezetők úgy vélik, hogy a szlovákiai államnyelvtörvény súlyosan sérti a kisebbségek anyanyelvhasználathoz való jogát. A történelmi egyházak vezetői ezért azt javasolták, hogy szülessen egy új, átfogó kisebbségügyi törvény, amely biztosítaná a felvidéki magyarok anyanyelvhasználatát is - áll a Magyarországi Református Egyház Zsinata kommunikációs szolgálatának kommünikéjében.

Tájékoztatásuk szerint Knut Vollebaek, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet, az EBESZ kisebbségi főbiztosa úgy fogalmazott: hiba, hogy a szlovák nyelvtörvény módosítása nyugtalanságot kelt a magyarok körében. Ugyanakkor Knut Vollebaek szerint a szlovákiai államnyelvtörvény nem ellentétes az európai normákkal, azonban a végrehajtáson lehet vitatkozni - tették hozzá.

Bölcskei Gusztáv szerint ha a szeptemberben elfogadott nyelvtörvény ügyében nem lesz változás, akkor azzal a kisebbségi jogokat csorbítják majd, a változás hiánya pedig precedens értékű is lehet, hiszen "felbátoríthatja a szomszédos országokat, hogy ott is korlátozzák a jelentős számú magyar lakosság kisebbségi jogait". Úgy látja, hogy erre a negatív lépésre van hajlandóság a szomszédos országokban.

Példaként említette, hogy a Vajdaságban ledöntöttek egy szobrot, amelyet 2007. október 31-én, a reformáció napján állítottak a protestánsok.

Kedden a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) sajtóirodája tájékoztatta az MTI-t arról, hogy a magyarországi történelmi egyházak vezetőivel találkozott Knut Vollebaek.

A munkareggelin ott volt Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök, Bölcskei Gusztáv, a református zsinat lelkészi elnöke, Prőhle Gergely, a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelője, Feldmájer Péter, a Mazsihisz elnöke és Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz ügyvezető igazgatója.
A találkozót a főbiztos kezdeményezte azután, hogy az egyházi vezetők levélben keresték meg - írták a közleményben.

A főbiztos kedd délután részt vett az Országgyűlés külügyi bizottságának zárt ülésén, délután pedig találkozott Bajnai Gordon miniszterelnökkel.

Knut Vollebaek szerdán már Pozsonyban tárgyalt.Bajnai Gordon magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnök szeptember 10-én Szécsényben abban állapodtak meg, hogy a szlovák államnyelvtörvény módosítása ügyében kialakult vitát a főbiztos ajánlásait figyelembe véve rendezik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását