2024. június 1. - Tünde

Szinyei és a haverok

Szinyei és a hazai táj címmel Szinyei Merse Pál, Mészöly Géza, Spányi Béla, valamint Markó Károly gyermekei tájképeiből látható kiállítás szombattól Székesfehérváron, a Városi Képtár Deák Gyűjteményben.
2009. szeptember 19. szombat 10:33 - HírExtra
A tárlat a közönség által csak ritkán látható, negyvennél több eredeti alkotáson keresztül mutatja be a 19. század magyar művészeinek viszonyát a természethez.

A kiállított alkotásokat a Magyar Nemzeti Galéria, több megyei, városi múzeum, műgyűjtő, galéria és aukciósház kölcsönözte.

A tárlat Markó Károly és gyermekei egy-egy munkáján keresztül mintegy átvezeti a látogatókat a Szinyei Merse Pál (1845-1920) egyedülálló művészetéből ízelítőt adó kiállító teremig. A Majális, s mintegy 250 kép alkotójától 19 festményt láthat a közönség.
Mészöly Géza (1844-1887) és Spányi Béla (1852-1914) festményeiről Fejér megye és közvetlen környezete - egyebek között a Balaton, Bodajk, a Velencei-tó és Alcsút tájai is visszaköszönnek.

A kiállítás a képtár és a Bűbali Kft. több éves együttműködésének eredményeként született és folytatása a Salvador Dalí, valamint Munkácsy Mihály munkáiból rendezett korábbi nagy sikerű székesfehérvári tárlatoknak.

A kiállítást Szinyei Merse Anna, a művész dédunokája nyitotta meg péntek este.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását