2024. május 5. - Györgyi

USA vs. ENSZ: éles bírálat

Élesen bírálta az amerikai kormány azt az ENSZ-jelentést, amelynek legsúlyosabb megállapítása szerint Izrael háborús és feltehetően emberiesség elleni bűnöket követett el a januári gázai övezeti háború során.
2009. szeptember 19. szombat 11:43 - HírExtra
Ian Kelly külügyi szóvivő pénteken Washingtonban tartott sajtóértekezletén kifogásolta, hogy a Richard Goldstone vezette bizottság jelentése - mint mondta - túlságosan Izrael cselekedeteire összpontosít, míg az övezetet uraló Hamász palesztin iszlamista szervezet tetteiről csak "általános és szerény megjegyzéseket" tett. A Goldstone-bizottság kedden hozta nyilvánosságra jelentését, amelyben nemcsak Izraelnek, hanem a palesztin fegyvereseknek is háborús és feltehetően emberiesség elleni bűnöket ró fel.

A Hamász még aznap politikai indíttatásúnak, kiegyensúlyozatlannak és tisztességtelennek nevezte a jelentést, amely szerinte "egyformán kezeli a bűnöket elkövetőket és az azoknak ellenállókat".

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő csütörtökön szintén visszautasította a vizsgálat megállapításait, s kijelentette, hogy a vizsgálat kezdettől fogva részrehajló volt. Izrael nemzetközi diplomáciai hadjáratot is indított a jelentés "káros hatásainak" ellensúlyozására.

Goldstone csütörtökön visszautasította a kemény bírálatokat. Kijelentette, hogy teljes mértékben függetlenül végezték a vizsgálatot, "senki nem diktálta le a végeredményt".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását